Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Leren van situatie Alcoa

COMMENTAAR: Leren van situatie Alcoa

27/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Leren van situatie Alcoa

 

SURINAME BETAALT ‘LESGELD’ in het geval van Alcoa. Eigenlijk is vrijwel alles misgegaan wat maar mis kon gaan in onze decennialange relatie met deze multinational. Als naïevelingen hebben we in die lange relatie geloofd dat Alcoa deel was van Suriname en het goed meende met het land. Niets blijkt minder waar.

Het is dan ook een stap in de goede richting dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo een commissie zal het installeren om toezicht te houden op de wijze waarop het bedrijf Suriname nu aan het verlaten is. Het is wel schandalig dat we als land nu pas invulling geven hieraan terwijl het bedrijf volgens de bewindsman al ruim voor zijn vertrek, met de regering had afgesproken om zo'n commissie in te stellen. Want wat is al weg en waarover valt er nog te onderhandelen en sterker nog, hoe sterk is onze onderhandelingspositie nu we rijkelijk laat zijn? Zeker in het geval van Moengo lijkt er niets meer te halen.

Maar belangrijk is dat we leren uit onze fouten. Suriname zit in een diepe crisis, maar de perspectieven op termijn zijn niet slecht. Om te voorkomen dat we over een paar jaar wanneer het goud op is, olie en gas uit de grond zijn gehaald weer met onze handen in het haar zitten, moeten we nu al nadenken over de voorwaarden waaronder wij in zee gaan met investeerders en wie die voorwaarden zal opstellen. Dus niet alleen hoeveel geld er in het laadje komt, maar ook wat laat je achter wanneer het op is en hoe wenden we het aan als land.

Nu doet Staatsolie dat al voor de olie- en gassector, maar de roep om een mineralen instituut dat gestoeld is op een nieuwe mijnbouwwet is meer dan terecht. Echter, daar is politieke wil voor nodig. Het zal een verandering vragen van de inrichting van het ministerie en vooral depolitisering. Want zoals de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst nu werkt, zal Suriname geen stap verder kunnen komen. Het instituut zit zonder voldoende kader, omdat er maar een ambtenarensalaris staat tegenover een professionele studie Mijnbouwkunde. Dat wil niemand meer in deze tijd. Dus herstructurering, experts aantrekken en vooral depolitisering zijn noodzaak.

De minister heeft een stap in de goede richting gezet met de aangekondigde commissie. De hoop is dat het aantrekken van investeringen in de minerale industrie ook gepaard zal gaan met een standaardisering van procedures en vooral transparantie. Daarbij is het van belang dat een vaste commissie die beroep doet op deskundigen de investering beoordeelt op voordeel voor Suriname, in overeenstemming met onze milieuwetgeving en natuurlijk maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uitputtend is deze opsomming niet, maar de basis zou daarmee wel gelegd zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina