Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tuchtcollege notarissen binnenkort een feit

Tuchtcollege notarissen binnenkort een feit

26/10/2020 19:59 - Merredith Bruce

Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks voert het woord op 10 februari tijdens de beëidiging van tien notarissen.

Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks voert het woord op 10 februari tijdens de beëidiging van tien notarissen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het zal niet lang meer duren alvorens het tuchtcollege voor notarissen een feit is. “We hebben al een concept gemaakt van een protocol betreffende de toetsingseisen en criteria waaraan (gewezen) notarissen moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan het college”, zegt Dewnarain Kalisingh, voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen, op vragen van de Ware Tijd.

Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft vaker aangedrongen op de instelling van een tuchtcollege voor het notariaat. Hij deed dat recentelijk nog op 2 oktober bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie. Rasoelbaks waarschuwde in februari bij de beëdiging van notarissen dat ervoor gewaakt moet worden dat niet hetzelfde gebeurt als toen het jaren duurde alvorens er een tuchtcollege voor advocaten werd ingesteld.

Nu is het Hof van Justitie belast met de afhandeling van klachten wat ook zo was bij de afwezigheid van een advocaten tuchtcollege met als gevolg meer werkdruk. "De burgers zijn niet tevreden als de klachten nog blijven liggen", zei Rasoelbaks. Hij vroeg de vereniging, toen nog onder leiding van Manav Kanhai, daarom om "met de meeste spoed" het orgaan in te stellen. Overigens, dit is ook opgenomen in de nieuwe wet Notarisambt.

Kalisingh, die sinds 14 oktober de scepter heeft overgenomen van Kanhai, zegt dat hij zelf al enkele personen heeft geïdentificeerd die deel kunnen nemen aan het college. Er zullen binnenkort gesprekken met hen gevoerd worden in verband met eventuele voordrachten. Volgens Kalisingh is er veel meer werk dat nog gedaan moet worden. Hij noemt onder meer het in orde maken van reglementen die voortvloeien uit de nieuwe wet Notarisambt.

Deze reglementen handelen over nieuwe regels met betrekking tot de uitoefening van het ambt. "Het is heel veel werk, want het gaat om tientallen reglementen", schetst Kalisingh een beeld. Zelfs denkt hij niet dat het zal lukken om alles dit jaar nog rond te krijgen. "Maar we proberen dat binnen een jaar in place te krijgen." De formele bestuursoverdracht van de vereniging is dinsdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina