Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinames kredietwaardigheid gaat weer omlaag

Surinames kredietwaardigheid gaat weer omlaag

26/10/2020 19:06 - Ivan Cairo

Surinames kredietwaardigheid gaat weer omlaag

 

PARAMARIBO - Zoals te verwachten was is Surinames kredietwaardigheid weer omlaag gebracht. De downgrade van ‘CC’ naar ‘C’ maandag door Fitch Ratings van de langetermijn kredietrating is een direct gevolg van Surinames onvermogen om deze maand te voldoen aan zijn buitenlandse betalingsverplichting. De regering heeft het geld niet om de circa 26 miljoen US dollar rente van de eerste Oppenheimerlening van 550 miljoen US dollar te plegen.

Van de dertig dagen respijtperiode wordt nu gebruik gemaakt om met schuldeisers te onderhandelen over een herschiking. De verwachting is dat ook de andere grote ratingbureaus spoedig Surinames kredietwaardigheid naar beneden zullen bijstellen. De downgrade is een weergave van de observatie van Fitch dat een proces van wanbetaling, default, is ingezet. Wanneer een land te kennen geeft niet te kunnen betalen en te willen praten over herschikking of herprofilering van de schuld volgt vrijwel automatisch een degradatie van diens kredietwaardigheid.

In juli was dit Suriname reeds overkomen toen ook de andere Oppenheimerlening niet kon worden afgelost. Over deze schuld van 125 miljoen US dollar die in 2023 verstrijkt zijn partijen reeds een herschikking overeengekomen, Indien Suriname er niet in slaagt binnen de grace period van 30 dagen de rente op de 550 miljoen US dollar lening te betalen zal de algehele van Suriname kredietwaardigheid verder omlaag gebracht worden naar 'RD' en die voor deze specifieke obligatielening naar 'D', default, oftewel wanbetaling.

Volgens oorspellingen zal Surinames schuldratio per december dit jaar 137 procent van het bruto binnenlands product bedragen, terwijl het begrotingstekort ook enorm hoog is. Driekwart van de totale staatsschuld is in vreemde valuta inclusief een bedrag van 313 miljoen dollar aan lokale schulden. Per ultimo juli was de staatsschuld cica 3.1 miljard US dollar, waarvan ruim 2 miljard US aan schulden in het buitenland. Eind augustus had de overheid een betalingsachterstand van SRD 243 miljoen bij lokale leveranciers van goederen en diensten. Intussen duurt de schaarste aan vreemde valuta ondanks de unificatie van de wisselkoersen voort.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina