Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname 'bemoeit' niet in Venezolaanse verkiezingen

Suriname 'bemoeit' niet in Venezolaanse verkiezingen

26/10/2020 06:00 - Gerold Rozenblad

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname heeft zich onthouden van stemmen over de OAS-resolutie die oproept tot vrije, geheime en eerlijke verkiezingen in Venezuela, voorwaarden die volgens de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op dit moment ontbreken. Hierin zou moeten worden voorzien alvorens de stembusgang in december voortgang vindt.

Over de reden van de stemonthouding zegt VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, voorzitter van de vaste commissie Buitenland van De Nationale Assemblee, dat de motie twee aspecten heeft waarin Suriname zich niet terug kan vinden. "In de motie wordt aangegeven dat het huidige bewind illegaal is en dat er veranderingen nodig zijn. Dat is niet iets waar wij een oordeel over kunnen geven. Het zijn zaken waar het Venezolaanse volk zelf over moet beslissen. Daarom kiezen wij geen partij." Hij vindt in zijn mening ondersteuning van Rabin Parmessar van de oppositionele NDP. "Wij (NDP, ... red.) hebben altijd aangegeven dat wij ons niet inmengen, dus op dit stuk zijn wij het eens met het besluit van de regering."

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een maand terug, werd zowel in Suriname als Guyana sterk gespeculeerd dat het bezoek ook te maken zou hebben met de politieke verwikkelingen in Venezuela. Nu weer hierover gevraagd, zegt Gajadien dat Suriname zijn eigen beleid bepaald. Parmessar geeft aan dat de regering geen verslag heeft gedaan van het bezoek van Pompeo. Echter, president Chandrikapersad Santokhi heeft toen zelf aangegeven dat Suriname zijn eigen weg opgaat. En aan die woorden houdt Parmessar vast.

Overigens, de kwestie Venezuela heeft wederom aangetoond hoe verdeeld de regio is. 21 landen stemden voor de resolutie, negen onthielden zich van stemmen en vier stemden tegen. Daarbij is vooral de verdeeldheid van het Caribisch Gebied te merken. De Bahama's, Haïti, Jamaica en Saint Lucia stemden voor, terwijl Suriname, Barbados, Belize, Guyana, Grenada, Saint Kitts en Nevis en Trinidad en Tobago zich van stemmen onthielden. Antigua en Barbuda, Dominica en Saint Vincent en de Grenadines stemden tegen.

Ondertussen heeft de oppositie een gevoelige klap te verwerken gekregen. De prominente oppositieleider Leopoldo López heeft de residentie van de Spaanse ambassadeur in Caracas verlaten en is het land ontvlucht. Hij was ondergedoken om huisarrest te ontkomen. In een verklaring van Popular Will, de partij die López oprichtte, bevestigden de leiders dat hij het land had verlaten om zijn werk vanuit het buitenland voort te zetten in een besluit dat zij als "het beste voor het land en de strijd voor de vrijheid van Venezuela" beschreven.

"Het is waarschijnlijk het duidelijkste teken dat de voortdurende inspanningen van de oppositie om Maduro uit zijn functie te ontzetten, zijn mislukt dat een toegewijde leider in Venezuela, zoals López, nu ervoor heeft gekozen om eindelijk te vertrekken", zegt Raul Gallegos, een in Colombia gevestigde analist bij het adviesbureau Control Risks. López werd in 2014 gevangen gezet na protesten tegen Maduro.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina