Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leerlingen en studenten avondscholen zitten weer zonder vervoer

Leerlingen en studenten avondscholen zitten weer zonder vervoer

26/10/2020 16:04 - Gilliamo Orban

De legerbussen die Suriname in 2013 kreeg van China, worden niet meer ingezet voor transport van leerlingen en studenten van de avondscholen.

De legerbussen die Suriname in 2013 kreeg van China, worden niet meer ingezet voor transport van leerlingen en studenten van de avondscholen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Leerlingen en studenten van Commewijne, Para en Saramacca die 's avonds in Paramaribo vervolgonderwijs genieten, zitten met een vervoersprobleem. De bussen die het Nationaal Leger had ingezet, rijden namelijk niet meer. "We willen dat het ministerie van Onderwijs en Cultuur transport inzet om het probleem duurzaam op te lossen. Het is zijn verantwoordelijkheid, want niet alleen overdag gaan kinderen naar school", zegt Gerda King van het dorp Witsanti in district Para tegen de Ware Tijd.

Zij heeft met leerlingen en studenten van onder meer Witsanti en Matta een brief gestuurd naar Julius Pahalwankhan, onderdirecteur Gebouwen en Terreinen van het ministerie van Onderwijs en Cultuur, die is belast met schooltransport. Echter, hij stelt zich op het standpunt dat tot drie uur 's middags schoolvervoer beschikbaar is. Wie vervolgonderwijs in Paramaribo geniet, moet gebruikmaken van de bussen van het Nationaal Vervoerbedrijf.

King: "Die bussen rijden momenteel niet. Daarom willen we dat er vervoer voor ons wordt geregeld. We willen niet afhankelijk zijn van anderen." Er komt mogelijk een gesprek met Onderwijsminister Marie Levens. Meerdere kinderen willen 's middags of 's avonds naar school, maar transport blijkt een struikelblok te zijn.

De Ware Tijd verneemt van het Nationaal Leger dat de scholieren de kwestie moeten aankaarten bij het ministerie Onderwijs en Cultuur dat dan het vervoer via het ministerie van Defensie kan aanvragen. Leerlingen en studenten van Commewijne en Saramacca zitten met hetzelfde probleem als die van Para.

Sinds 2010 was de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) belast met het vervoer van leerlingen en studenten van avondscholen. Echter, in het schooljaar 2015/2016 besloot de toenmalige regering daarmee te stoppen door geldgebrek. De leerlingen en studenten hebben zich in oktober 2015 geregistreerd bij het ministerie, dat had bekendgemaakt alleen nog de registratie te doen en niet meer voor het schoolvervoer te zullen zorgen. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zou via het Nationaal Vervoerbedrijf daarmee belast worden, maar heeft daarvan afgezien, vermoedelijk wegens geldtekort. Vervolgens heeft het Nationaal Leger de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen, maar ook dat laat het nu afweten.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina