Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kindertehuizen houden vaccinaties goed bij

Kindertehuizen houden vaccinaties goed bij

26/10/2020 18:01 - Amanda Palis

Leden van Rotary Club Paramaribo hebben zaterdag een voorlichtingssessie over polio gehouden bij Hoop voor Kinderen.

Leden van Rotary Club Paramaribo hebben zaterdag een voorlichtingssessie over polio gehouden bij Hoop voor Kinderen. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - In het kader van Wereld Poliodag heeft Rotary Club Paramaribo enkele activiteiten georganiseerd. Eén daarvan was voorlichting geven over de noodzaak van het vaccineren tegen onder meer kinderziekten.

Bij kindertehuis Hoop voor Kinderen aan de Franchepanestraat te Zorg en Hoop luisterden de kinderen aandachtig naar de uitleg waarom vaccineren tegen polio belangrijk is. "Als je als moeder van je kind houdt en het kind gezond wil houden dan is het zeker belangrijk", zegt Ingrid Linger, coördinator van het tehuis.

Ze spreekt van een immense taak om de vaccinatie administratie van de ruim zestig kinderen bij te houden. "Bij elk intakegesprek, voordat een kind bij ons wordt geplaatst, vragen we naar het familie- en of vaccinatieboekje. Indien er een achterstand is halen wij die zo goed mogelijk in. Als wij de vaccinaties niet bijhouden mogen de kinderen niet naar school."

Bij kindertehuis Prasoro wordt dezelfde werkwijze gehanteerd. Deze instelling heeft een goede samenwerking met de RGD-poli van Flora om vaccinatie achterstanden in te lopen. "Gelukkig hebben wij tot nu toe geen achterstand gehad bij kinderen die pas bij ons zijn geplaatst", zegt Anthony Lisand, coördinator tevens sociaal maatschappelijk werker van Prasoro. "De kinderen komen uit een moeilijke gezinssituatie en het beste dat wij kunnen doen is hun gezondheid op peil houden."

Door middel van voorlichting op educatieve en creatieve manieren hoopt Rotary Club Paramaribo bij te dragen aan het vergroten van de dekkingsgraad van polio in Suriname, zegt president Nicole Tjin A Djie. Sinds de jaren tachtig zijn er geen nieuwe gevallen van polio in Suriname geregistreerd. Wel is de dekkingsgraad 80 procent, terwijl 95 procent gewenst is.

Ook in het binnenland waar de Medische Zending (MZ) werkzaam is, zijn er uitdagingen om de dekkingsgraad van de verschillende vaccinaties die zij bieden te vergroten. Uit het jaarverslag 2018 van MZ blijkt dat er in dat jaar wel een stijging is geweest van meer dan 10 procent ten opzichte van de voorgaande jaren. Dat MZ de beoogde dekkingsgraad van 95 procent voor alle vaccinaties niet haalt wordt aan verschillende omstandigheden toegeschreven. Eén daarvan is het niet tijdig opsporen en vaccineren van drop-outs uit de verschillende doelgroepen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina