Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commissie moet toezicht houden op herstelwerkzaamheden Suralco

Commissie moet toezicht houden op herstelwerkzaamheden Suralco

26/10/2020 08:08 - Jason Pinas

Commissie moet toezicht houden op herstelwerkzaamheden Suralco

 

PARAMARIBO - De raad van ministers heeft groen licht gegeven voor het instellen van een commissie die toezicht moet houden op herstel van uitgemijnde gebied door Suralco. Het orgaan zal bestaan uit vertegenwoordigers van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), het Bauxietinstituut Suriname, het Nimos en het kabinet van de president. NH-bewindsman David Abiamofo is ervan overtuigd dat met de commissie afspraken tussen Suriname en Alcoa beter gecoördineerd zullen worden.

Op het kabinet van de president na hebben alle groepen al een vertegenwoordiger voorgedragen. Het team zal worden geleid door Asha Gemerts, waarnemend directeur van het Bauxietinstituut. Volgens de minister zal meteen na de officiële installatie worden overgegaan tot het vaststellen van richtlijnen waaraan de Suralco zich zal moeten houden bij de herstelwerkzaamheden.

De instelling van het toezichthoudende orgaan was ruim vóór het vertrek van Alcoa afgesproken met Suriname. Echter, de overheid heeft in de afgelopen periode nagelaten de commissie te installeren. "Suralco is nu dus bezig op basis van eigen richtlijnen en wij vinden dat het zo niet verder kan", zegt Abiamofo tegen de Ware Tijd.

Met name in district Para is de plaatselijke gemeenschap niet blij met de manier waarop Alcoa afspraken over compensatie en verbetering tot nu toe is nagekomen. Tijdens een bezoek van president Chandrikapersad Santokhi en een regeringsdelegatie in september heeft Elviera Sandie, voorzitter van de Federatie van Paraplantages, wederom aandacht gevraagd voor deze kwestie. De organisatie wil dat de overheid haar ondersteunt in de onderhandelingen met het bauxietbedrijf.

Ook NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis ziet graag dat de regering Paranen een hart onder de riem steekt bij gesprekken over de verdere afhandeling van zaken. "De vraag is: wat krijgen de plantages voor de diensten die ze allemaal hebben geboden voor de bloei van de bauxietindustrie?" onderstreept de volksvertegenwoordiger. Kensenhuis benadrukt dat Alcoa desnoods gedwongen moet worden om toezeggingen na te komen. "Ze moet bijvoorbeeld niet zonder meer gronden teruggeven, maar ons vertellen wat in de bodem zit. Als ze daarvoor moet vergoeden moet dat ook gebeuren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina