Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kwestie SPSB: Justitie wil partner opiniepeiler en ex-bewindslieden horen

Kwestie SPSB: Justitie wil partner opiniepeiler en ex-bewindslieden horen

25/10/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Derek Ramsamooj, de opiniepeiler van Trinidad en Tobago, die in Suriname in verzekering is gesteld.

Derek Ramsamooj, de opiniepeiler van Trinidad en Tobago, die in Suriname in verzekering is gesteld. Foto: sunbelzz.wordpress.com  

PARAMARIBO - De justitie die onderzoek doet naar de malversaties bij de Surinaamse Postbaarbank (SPSB), vermoedt dat er veel meer personen betrokken zijn in deze kwestie. Dit zou blijken uit het verhoor dat is afgenomen van de Trinidadiaansse opiniepeiler Derek Ramsamooj. Hij zou de afgelopen twee tot drie jaar regelmatig opiniepeilingen hebben gedaan voor de voormalige regering van Desi Bouterse. Op 8 oktober werd hij aangehouden nadat hij vrijwillig zou hebben meegewerkt aan een verhoor.

In een tweede beperkingsbevel is op 6 oktober bepaald door de justitie dat Ramsamooj geen contact mag hebben met zijn advocaat Irene Lalji en dat zijn vrijheid verder wordt beperkt. In de beperking wordt vermeld dat het gaat om een vrij omvangrijk onderzoek. In dat verband moeten cruciale getuigen worden verhoord. Onder die getuigen behoren Camille Ramsamooj, de partner van de verdachte, alsook ex-bewindslieden van de regering Bouterse.

De justitie wil ook Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de SPSB, nader aan de tand voelen. De ervaring leer namelijk dat bij zulke malversaties de verdachten alles in het werk zullen stellen om cruciale getuigen en of medeverdachten te beïnvloeden dan wel kennis te krijgen van wat die getuigen of medeverdachten hebben verklaard, om zodoende de eigen verklaringen aan te passen. Het belang van het onderzoek zou volgens de justitie in ernstig gevaar komen, alsook het proces naar waarheidsvinding.

Het tweede beperkingsbevel is uitgegeven op 16 oktober voor een periode van acht dagen. De komende week moet duidelijk worden als er een derde beperking komt. De Ware Tijd heeft de afgelopen dagen contact gehad met de echtgenote van Ramsamooj. In het interview, dat maandag wordt gepubliceerd in de Ware Tijd doet zij haar wederverhaal in deze kwestie. Zij maakt zich ernstig zorgen om de juridische maar ook mensenrechten van haar echtgenoot die volgens haar een gerespecteerde onderzoeker en opiniepeiler is in het Caribisch Gebied en in zijn dertigjarige carrière voor het eerst is beschuldigd van malversaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina