Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Traditioneel gezag Saramaccaners gaat petitie indienen

Traditioneel gezag Saramaccaners gaat petitie indienen

23/10/2020 10:01 - Gilliamo Orban

Granman Albert Aboikoni.

Granman Albert Aboikoni. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoofdkapiteins, kapiteins en basya van de stam der Saramaccaners zullen binnenkort een petitie aanbieden aan de regering. Ze hebben daarin hun reactie vervat op een eerdere petitie van de Matjaw-lo, die Naze Amina als granman erkent en eist dat de benoemingsresolutie van Albert Aboikoni als grootopperhoofd der Saramaccaners wordt ingetrokken.

Amina moet volgens de Matjaw-lo in de functie worden benoemd. De petitie is op 10 oktober tijdens een gran krutu te Pusugrunu aan de regering aangeboden. "Die mensen zijn niet bevoegd om namens de hele lo te praten, want ze zijn geen kapitein of basya van de lo. In de groep zit wel een kapitein, maar hij is een enkeling", zegt Thema Aboikoni, hoofdkapitein van het Saramaccaanse dorp Dangogo, tegen de Ware Tijd.

Kapitein Ifna Vrede van Nieuw Ganzee is mede belast met het opstellen van de petitie. "We zijn nog bezig om de inhoud van de petitie te formuleren, want we moeten de zaak goed onderbouwen", zegt ze. Zowel aan president Chandrikapersad Santokhi als vicepresident Ronnie Brunswijk willen de traditionele gezaghebbers dat schrijven overhandigen. Mogelijk zal ook een petitie aangeboden worden aan De Nationale Assemblee.

De groep die graag ziet dat Aboikoni wordt afgezet, blijkt volgens Vrede deel uit te maken van de stichting A Marron Kompas. "Want een vertegenwoordiger van de stichting had eerder gezegd in een programma op de televisie dat ze een petitie zouden overhandigen aan de regering te Pusugrunu en dat is werkelijk gebeurd", zegt Vrede.

Hoofdkapitein Aboikoni zegt dat de traditionele gezagsdragers zondag te Brownsweg in Brokopondo hebben vergaderd over de kwestie. Daaruit is de inhoud van deze petitie voortgekomen. Granman Aboikoni was volgens hem niet in die krutu aanwezig. Ook niet alle kapiteins hebben kunnen meedoen aan de vergadering. "Het is een dure zaak om alle kapiteins en basya bij elkaar te brengen. Maar ook vanwege de coronasituatie mogen we niet met veel personen bijeen zijn", legt de hoofdkapitein uit.

Volgens hem mag zelf een waardige vertegenwoordiger van de granman zulke verregaande uitspraken niet doen, doelende op de groep die te Pusugrunu aanwezig was. "Ook de president stuurt geen vertegenwoordiger om zwaarwichtige zaken mee te delen", haalt hij een voorbeeld aan. Naar zijn zeggen kan de benoeming van granman niet worden ingetrokken. "We geloven dat je hierdoor het grootopperhoofd doodverklaart", aldus Thema Aboikoni.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina