Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kleurrijk gebouw bond gepensioneerden officieel geopend

Kleurrijk gebouw bond gepensioneerden officieel geopend

23/10/2020 05:54 - Gilliamo Orban

Minister Bronto Somohardjo en voorzitter Renate Wouden onthullen het naambord van het nieuwe gebouw van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst.

Minister Bronto Somohardjo en voorzitter Renate Wouden onthullen het naambord van het nieuwe gebouw van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Ik ben enorm trots op wat er allemaal hier staat, omdat er hard is gewerkt om die mijlpaal te bereiken", reageerde Runaldo Santjes (87) donderdag tegenover de Ware Tijd tijdens de officiële opening van het kleurrijke gebouw van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) aan de Burenstraat. Hij is al geruime tijd werkzaam bij de BBGO als beheerder. “De vergaderzaal is nog niet uitgebreid, maar alles kost geld. Daaraan wordt er zeker gewerkt”, zegt Santjes.

Renate Wouden, voorzitter van de BBGO, bevestigt in gesprek met de Ware Tijd dat de bond werkt aan de vergroting van de zaal. "We hebben een tekening en willen een vergaderzaal met een capaciteit van 300 personen, maar we moeten sponsoren vinden", zegt de voorzitter. Momenteel kunnen in de huidige ruimte 110 mensen.

Het gaat aanvankelijk om twee gebouwen waarvan één eerder werd gebruikt door de bond. Dat gebouw is nu samengevoegd met een ernaast gelegen pand dat al jaren in bezit is van de organisatie. In dat pand waren er krakers en door tussenkomst van de rechter moesten ze eruit. Dat proces heeft bijna vier jaar geduurd.

Wouden dook tijdens haar speech in de geschiedenis van de gebouwen van de BBGO. Ze bracht in herinnering dat na een inactieve periode in 1989 een nieuw bestuur werd gekozen met als voorzitter Herman Groman. In dit bestuur zat ook Cora Nooitmeer. Zij heeft samen met Groman het initiatief genomen om BBGO nieuw leven in te blazen. "Dat bestuur heeft zich ingezet om een eigen huis te hebben." De bond bereikte op 30 mei 1998 een mijlpaal. Op die dag werd namelijk het bondsgebouw aan de Burenstraat geopend. Het bestuur-Groman zat aan tot 1999.

In 2000 trad het bestuur- Armand Deekman aan. "De echtgenote van Deekman las in 2013 in een dagblad een heel kleine advertentie waarin een notaris een oproep deed aan alle leden van het begrafenisfonds de Forestery om zich aan te melden. Die informatie gaf ze gelijk door aan haar echtgenoot", zei Wouden. De advertentie had betrekking op het pand dat naast het bondsgebouw was gevestigd.

Deekman heeft dit toen besproken met Harold Rusland, die toen al lid was van de raad van advies van de BBGO. Rusland bleek de enige in leven zijnde bestuurslid van die organisatie en was hierdoor de enige eigenaar. "Hij had gelukkig alle documenten om dat aan te tonen en om een lang verhaal kort te maken, besloot Rusland het pand voor een symbolisch bedrag van SRD 1 te verkopen aan de bond. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want een perceel met woning cadeau krijgen, is mogelijk", prees de voorzitter Rusland voor zijn daad. Hij was net als Deekman donderdag aanwezig bij de opening. Vanwege de corona situatie kon de bond niet veel personen uitnodigen.

Wouden roemde ook architect Philip Dikland en aannemingsbedrijf Kiesel om de bouwwerkzaamheden van het kleurrijk gebouw. "Het trekt dagelijks mensen aan die het pand filmen, fotograferen en ons complimenteren", zei Wouden. De bouw is bekostigd met een lening van SRD 1,2 miljoen met een looptijd van vijftien jaar bij Godo Bank. De verbouwing was lager begroot, maar door de koersontwikkeling moest het bedrag worden bijgesteld. "We zijn in december 2019 gestart met een koers van SRD 8,50 voor de US dollar en in maart 2020 kreeg ik bij de eerste stijging naar SRD 16 acute hoofdpijn", gaf Wouden aan. De verbouwing is volgens planning binnen vier maanden afgerond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina