Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overheid moet transformatie ondergaan

Overheid moet transformatie ondergaan

22/10/2020 07:52 - Van onze redactie

Minister Bronto Somohardjo zegt dat er miljoenen SRD's is bespaard door 250 arbeidscontracten stop te zetten.

Minister Bronto Somohardjo zegt dat er miljoenen SRD's is bespaard door 250 arbeidscontracten stop te zetten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Bronto Somohardjo wil dat de overheid transformeert van een informatie gedreven naar data gedreven overheid. “Om het ambtenarenapparaat efficiënter te maken, hebben wij data nodig. Daarom zijn wij begonnen met het registreren van landsdienaren”, zegt de bewindsman in een persbericht verstuurd door de Communicatiedienst Suriname.

Zijn ministerie heeft toestemming gekregen van president Chandrikapersad Santokhi om missies te sturen naar de districten voor het registeren van landsdienaren overheidsbreed. In Paramaribo is de registratie zondag afgerond. Volgens de eerste indicaties zitten er ruim tweeduizend inactieve ambtenaren bij Biza. Deze medewerkers zullen binnenkort een aanmeldingsbrief ontvangen.

Hetzelfde zal het geval zijn met de honderden beleidsadviseurs op het ministerie. Volgens de bewinds- man hebben slechts honderd beleidsadviseurs zich aangemeld. Van de overige driehonderd zegt Somohardjo dat die zich ook zullen moeten registreren indien zij willen werken.

Hij geeft mee dat er 250 arbeidsovereenkomsten zijn stopgezet, "omdat er geen diensten werden verleend aan de staat". "We hebben hiermee miljoenen SRD's kunnen besparen. Als je wil werken, hebben we plek voor je, zoniet gaan we je afhandelen zoals de Personeelswet dat voorschrijft", aldus Somohardjo.

Hij verwacht dat er rond midden december een beeld moet zijn van het totale ambtenarenapparaat. Uit de verkregen data kan er vervolgens gericht worden gewerkt naar oplossingen voor de vier categorieën die het ministerie eerder had geïdentificeerd. Met de informatie denkt hij dat bepaald kan worden hoe het ambtenarenapparaat te hervormen. Hij noemt "vervroegd pensioen of een groot uitzendbureau om deze ambte- naren uit te lenen aan de particuliere sector".

Somohardjo beseft dat het hervormen van het ambtenarenapparaat "niet zo gemakkelijk" zal gaan, maar is optimistisch dat het zal lukken. Tot nu toe hebben vijfduizend personen zich geregistreerd die in het bestand voorkomen van Biza, exclusief het personeel op het kabinet van de president en vicepresident en het Directoraat Nationale Veiligheid.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina