Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaar Anand Binda participeert in VN-tentoonstelling

Kunstenaar Anand Binda participeert in VN-tentoonstelling

22/10/2020 22:44 - Audry Wajwakana

Voor de  internationale online kunsttentoonstelling van de Verenigde Naties heeft Anand Binda (l) een pentekening gemaakt (r).

Voor de internationale online kunsttentoonstelling van de Verenigde Naties heeft Anand Binda (l) een pentekening gemaakt (r).  

PARAMARIBO - Samen met 215 kunstenaars uit 193 landen participeert Anand Binda in de internationale online kunsttentoonstelling van de Verenigde Naties (VN). De expo wordt georganiseerd door de ‘Inter- Art’ Foundation Aiud en staat in het teken van het 75-jarig bestaan van de VN, dat zaterdag wordt gevierd.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de VN dat kunstenaars uit alle 193 lidlanden bijeen zijn gebracht voor de tentoonstelling. De kunstenaars moesten aan de hand van het thema 'United Nations - symbol of life, freedom & happiness' elk een werkstuk maken van twintig bij twintig centimeter op papier of linnen.

Binda vertegenwoordigt Suriname. De selectie voor deelname vond begin vorig jaar plaats. Hoe de beeldende kunstenaar door de VN is opgevallen en geselecteerd weet hij niet precies. Hij heeft een eigen website met informatie over hem en zijn werken. "Ik denk dat vanwege die website ik vaak die internationale uitnodigingen krijg. Men kijkt dan naar wat je allemaal hebt gepresteerd en waarschijnlijk ben ik hierdoor geselecteerd", zegt de kunstenaar.

Voor de tentoonstelling heeft hij aan de hand van het thema een pentekening gemaakt waarin hij verschillende culturen heeft uitgebeeld met op de achtergrond twee danseressen. "Hiermee heb ik de eenheidsgedachte van alle culturen over de gehele wereld uitgebeeld. Dat we respectvol, in harmonie en saamhorigheid met elkaar moeten leven", zegt Binda.

Zijn kunstwerken weerspiegelen zijn toewijding aan de waarden van het hindoeïsme. Hij vermijdt spannende, felgekleurde drama's op doek en maakt in plaats daarvan rustige werken, vaak met delicate, doorschijnende kleuren, bijna uniforme tinten. Zijn werk ontwikkelt zich instinctief, maar toch vanuit een concept waar hij veel tijd aan besteedt.

De bedoeling van de VN is om met alle ingezonden werken een gigantische puzzel te maken, een symbool van vriendschap tussen alle naties van de wereld. Vanwege de Covid-19- pandemie wordt de expo, die in New York gehouden zou worden, virtueel gedaan. New York is één van de Amerikaanse staten die het hardst getroffen werd door het virus.

Voor Binda is het de derde keer dat hij in een VN-expositie participeert. De tentoonstellingen, die door de wereldorganisatie in dit kader worden gehouden, vinden om de twee jaar plaats. De kunstenaar heeft zich ingeschreven voor een online expositie in Rusland, waarvoor hij de Surinaamse jaguar heeft geschilderd. "Onze jaguars worden zwaar bedreigd. Ik wil mijn bijdrage leveren als kunstenaar in deze problematiek", zegt hij.

Binda heeft een aantal schilderijen van de jaguar gemaakt en wil zoveel mogelijk aan internationale tentoonstellingen deelnemen. Mochten de werken verkocht worden, wil hij een deel van de opbrengsten aan WWF doneren "Maar tegelijkertijd breng ik met deze schilderijen ook een stukje bewustwording over onze jaguar, waarop zwaar wordt gejaagd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina