Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binnenstad moet geldverdiener worden

Binnenstad moet geldverdiener worden

22/10/2020 16:04 - Ivan Cairo

Binnenstad moet geldverdiener worden

 

PARAMARIBO - De binnenstad van Paramaribo moet, zoals andere steden in de wereld waar het ook ‘s middags en ‘s avonds bruist van leven en economische activiteiten, een geldverdiener worden. De stad zal anders moeten worden ingericht, zegt minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke ordening en Milieu, tegen de Ware Tijd. Binnen tweeënhalf jaar moet het concept gereed zijn.

De bewindsman benadrukt dat hervorming van de ruimtelijke ordening noodzakelijk is. Daartoe zal een wet worden voorbereid. Ondertussen zullen projecten worden uitgevoerd die te maken hebben met ruimtelijke ordening en het leefbaarder maken van het land en effectiever gebruik en benutting van wat er al is.

Voor Paramaribo zal er een ontwikkelingsplan worden geschreven. Daarin zullen specifieke zaken voor de binnenstad worden opgenomen. "Paramaribo moet een productieve stad en een trekpleister worden waarmee ondernemers en de staat geld kunnen verdienen. Een stad moet een verhaal vertellen."

Verschillende visies zullen verder worden uitgewerkt. Zo zal worden nagegaan hoe de oude binnenstad met de historische panden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, een trekpleister wordt. "Want, 's avonds a heri foto legi", aldus Tjong-Ahin. Met onder meer ondernemers, die er al activiteiten ontplooien, zal worden gesproken hoe de stad beter kan worden ingericht. "Er ontstaan wel nieuwe centra in Noord, Kwatta en Uitvlugt, maar mensen komen niet naar de binnenstad zoals vroeger en dat is verlies van economische activiteit", zegt de minister.

Dat de binnenstad onderbenut is, komt volgens hem door foute ruimtelijke planning en inrichting. Een aantal zaken waaronder criminaliteit kunnen daardoor worden opgelost. Als voorbeeld noemt hij de Bijlmer in Nederland, waar decennia lang criminaliteit schering en inslag was. Die criminaliteit en andere sociale problemen zijn toen door middel van ruimtelijke ordening opgelost. De hoge flats werden vervangen door lagere gebouwen en het gebied werd ingericht met meer 'groen' en publieke ruimten. Hoewel ruimtelijke ordening niet het antwoord is op alle vraagstukken, is het volgens de bewindsman een belangrijk instrument om sociale problemen op te lossen.

Tjong-Ahin zegt dat publieke ruimten zoals het Valliantsplein aantrekkelijker gemaakt dienen te worden, zodat burgers zich kunnen verpozen en er beter sociaal contact ontstaat. Dit zal bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van leven. "Pleinen hebben een functie; mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten of bij elkaar kunnen komen. Covid-19 leert ons dat het buitenleven belangrijker gaat worden dan het leven tussen vier muren met een airco."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina