Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Woord en Daad

COMMENTAAR: Woord en Daad

21/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Woord en Daad

 

DE REGERING ZIT zaterdag honderd dagen aan en het is in veel democrastische landen gebruik over deze periode een eerste balans op te maken. In het geval van de regering Santokhi is dat niet erg moeilijk: enerzijds lijkt het redelijk te gaan met het puin ruimen van de vorige regering en anderzijds lijken de zittende president en vicepresident een wedstrijd aan te gaan wie welke familieleden en of vriendjes ze op welke (belangrijke) posten plaatsen. De andere twee coalitiepartners komen er nauwelijks aan te pas.

De eerste 'honderd' dagen van de regering kenmerken zich ook door lastenverzwarende maatregelen, waarop de president het volk wel had voorbereid. Maar bij dit moment mag niet worden voorbijgegaan aan de wrevel om de zojuist aangehaalde benoemingen. De indruk wordt gewekt dat terwijl het volk het gelag betaalt een elitegroep zich aan het vormen is.

De Vereniging van Economisten die het financieel-economisch beleid van de regering-Bouterse regelmatig onderuit haalde, lijkt ook van de huidige aanpak niet onder de indruk te zijn. Ze heeft duidelijk bedenkingen. Maar leert de regering wel van de toenemende kritiek. Het lijkt er niet op.

De president en zijn team worden beoordeeld naar hun daden en een groot deel daarvan verdient geen schoonheidsprijs. Verschrikkelijke zij het noodzakelijke lastenverzwarende maatregelen waar het volk onder gebukt gaat. Opschoning van spookambtenaren; wat is het tussentijdse verslag? Goede communicatie met het volk ontbreekt, ondanks de luxe van voorlichtingsdiensten. Merkwaardig is dat er een Communicatiedienst Suriname is en dat de vicepresident zijn eigen communicatiekanaal heeft.

Als een voorlopige belans wordt opgemaakt mag niet voorbij worden gegaan aan het hete hangijzer van vandaag de dag: de voorgenomen brug over de Corantijnrivier. Eerder hebben wij in ons commentaar al vragtekens geplaatst bij de noodzaak. En deze week hebben twee bronnen gewezen op zaken die tot nadenken stemmen rond de brug: coalitiepartner NPS en politiek analist Derryck Ferrier. Maar de regering schuift alle kanttekeningen en bezwaren aan de kant en kondigt de ondertekening aan van een overeenkomst rond Surinames onafhankelijkheid met Guyana.

De regering heeft bij haar aantreden op 17 juli een andere aanpak van zaken aangekondigd. Het zou haar dan ook sieren om gevraagd of ongevraagd de assemblee te informeren over zo een vergaand, geldverslindend project als de nu al veel besproken brug. 'Honderd' dagen regering Santokhi geeft geen reden tot vreugde, maar hoop blijft. En laat de regering zich vastklampen aan dat kleine beetje hoop dat er nog is om het tanende vertrouwen niet verder te laten afbrokkelen. Drai anu pari na boto, verzet de bakens en laten de komende honderd dagen een periode zijn waarop het volk daadwerkelijk verandering ten positieve ziet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina