Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Herstart staatsvervoer nog niet zeker

Herstart staatsvervoer deze week lijkt niet gegarandeerd

20/10/2020 10:04 - Gilliamo Orban

De NVB-bushouders hebben hun Covid-tegemoetkoming gehad maar houden nog steeds de bussen in de garage.

De NVB-bushouders hebben hun Covid-tegemoetkoming gehad maar houden nog steeds de bussen in de garage.  

PARAMARIBO - De verhoogde tarieven van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zullen woensdag mogelijk worden goedgekeurd in de raad van ministers. Vervolgens moeten er nieuwe kaarten worden gedrukt. Pas daarna zullen de bus- en boothouders rijden en varen. “Mogelijk gaat dat deze week niet meer gebeuren, hoewel wij al klaar staan om onze diensten te verlenen”, zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), tegen de Ware Tijd.

Bus- en boothouders konden vanaf vrijdag beschikken over hun langverwachte Covid-19-compesantie van SRD 8.000 verdeeld over vier maanden. De vervoerders, die midden maart waren gestopt met het rijden en varen door de coronacrisis, hebben het geld nodig om hun voer- en vaartuigen een onderhoudsbeurt te geven. "Het wachten is op de nieuwe tarieven, want ik word dagelijks gebeld door mensen die willen weten wanneer we een herstart maken", zegt Woon.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zegt dat de bus- en boothouders de schuld van de herstart van het staatsvervoer niet altijd moet schuiven in de schoenen van de overheid. "Ze hadden toch aangehaald dat ze het geld nodig hadden om hun vervoersmiddel een servicebeurt te geven en ik neem aan dat het wat tijd in beslag neemt", zegt de bewindsman.

Intussen zijn volgens hem de nieuwe tarieven uitgewerkt en deze moeten woensdag de zegen krijgen van ministersraad. Op de vraag waarom de nieuwe tarieven nu pas worden gestuurd naar de raad van ministers geeft de minister aan dat die tarieven een ander karakter hebben en deze niet overhaast konden worden berekend, aangezien onder andere sociaal zwakkere mensen gebruikmaken van dit transport. De tarieven dienen betaalbaar te zijn voor deze passagiers.

De bewindsman wijst erop dat het stadstarief van SRD 0,85 is verhoogd naar SRD 2,50. "We kunnen niet alle tarieven met datzelfde percentage verhogen. Het tarief van Atjoni komt anders bijna op het particuliere tarief en dat kan niet, want dan ga ik kritiek krijgen en zullen we het moeten corrigeren", zegt Jubithana. De overheid is ook bezig met een systeem waarbij scholieren op het vertonen van hun schoolbuspasje met de staatsbussen vervoerd kunnen worden. Dat is in het kader van de verhoogde tarieven van de particuliere lijnbushouders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina