Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: 18 vs 11

COLUMN: 18 vs 11

20/10/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: 18 vs 11

Gerold Rozenblad  

Het is te hopen dat de rechter snel uitspraak doet in de steeds driester wordende strijd binnen de CLO. Voor de ambtenaar die smacht naar een goede werknemersvertegenwoordiging zullen de tranen nabij zijn, maar voor de neutrale toeschouwer kan de lol niet op. Zeker niet na de wederzijdse royementen van de kibbelende partijen. Het jammere van de zaak is dat we met de uitspraak van de rechter wel een eind krijgen van de klucht, maar daarmee ook gelijk het definitieve einde is aangebroken van de eens zo roemruchte organisatie. Want als de 18 bonden die achter Mike Miskin staan het proces winnen, verlaat Ro Hooghart de club met zijn 11 organisaties. Of omgekeerd. Een tussenweg of lijmpoging schijnt er niet meer in te zitten.

En kunnen komende regeringen wat rustiger achterover zitten, want een grote staking van de ambtenarenvertegenwoordiging wordt voorgoed verleden tijd. De onderlinge haat en nijd zullen nog lang voortsudderen. Ook met de uitspraak van Hooghart dat als niet binnen twee weken wordt voldaan aan de eis van 75 procent looncorrectie, het land wordt lamgelegd hoeft nu reeds geen rekening te worden gehouden. Met elf bonden? Ik denk dat Ro, wild gemaakt door het feit dat eindelijk eens een keer weer ongeveer honderd man op het terrein waren, zich in zijn tweede jeugd waande. Echter, kennelijke leeftijdsvergeetachtigheid deed de man totaal voorbij gaan aan het feit dat hij met de regering een akkoord heeft voor 50 procent en daarover in conclaaf was, totdat de regering hem meedeelde dat pas volgen jaar aan de verhoging kan worden gedacht. De letterlijke arme pres Chan zal zich nu wel achter oren krabben over de nieuwe eis.

Overigens vraag ik mij af of er geen sprake is van een sinister spel van Chan nadat zijn bemiddeling mislukte. Want terwijl hij in eerste instantie, de vrede proberend te bewaren met beide partijen sprak, koos hij uiteindelijk partij door de slechte tijding aan het kamp Hooghart mee te delen. Het kamp Miskin moest het via de pers vernemen. Het gevolg liet zich gemakkelijk raden: de gepropageerde rechtsgang werd hierop gelijk ingezet. En wanneer zaken bij de rechter zijn, dan wachten wij die af, totdat bekend is wie zich rechtens "het bestuur" mag noemen. En dat kan een tijdje duren. Ook nog gevolgd door de onafwendbare afscheiding van de verliezende partij, wat ook met de nodige heibel zal gebeuren.

Niet alleen Chan zal handenwrijvend toekijken. Ook de rest van de vakbeweging. Robby Berenstein compleet met popcorn in de hand. Want ondanks door de jaren heen de CLO steeds weer bonden heeft moeten verliezen, was deze organisatie samen met C-47 nog de dominante werknemersorganisatie. Tot op het punt dat openlijk strijd werd geleverd over wie er nou harder op de tafel kan slaan binnen Ravaksur. Ook dat wordt straks een deel van de geschiedenis. Want nu is het nog 18 tegen elf. Straks zal de CLO zijn verworden tot elf of achttien. Wat een vooruitzicht….

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina