Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tigri-kwestie niet op agenda

Tigri-kwestie niet op agenda

19/10/2020 09:56 - Ivan Cairo

Ondanks het intensieve contact tussen Suriname en Guyana is er volgens minister Albert Ramdin niet gesproken over Tigri.

Ondanks het intensieve contact tussen Suriname en Guyana is er volgens minister Albert Ramdin niet gesproken over Tigri.  

PARAMARIBO - Bespreking van het grensdispuut tussen Guyana en Suriname over het Tigri-gebied in het zuidwesten van het land dat het buurland bezet houdt, staat niet op de agenda van de twee landen. Wel wordt over dringender zaken gesproken zoals migratie, personen- en goederenverkeer en grensoverschrijdende criminaliteit. Dat zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Betrekkingen en International Business, zaterdag op een persconferentie.

Op de vraag naar het standpunt van de regering over het Tigrigebied gaf hij geen concreet antwoord. De zogenoemde Tigri-driehoek wordt sinds augustus 1969 door Guyanese troepen bezet en Guyana voert er beheersdaden uit. Vorige week heeft het Guyanese leger daar een mijnbouwoperatie waarbij tunnels waren gegraven ontmanteld. Mijnbouwactiviteiten daar zijn verboden door Guyana.

"Ik heb tot nu toe gesproken over personen- en goederenverkeer aan de monding van de Corantijnrivier. Er wordt niet specifiek gesproken over Tigri. Dat is niet op de agenda", antwoordde de bewindsman op aandringen van verslaggevers. Ook niet op de Guyanese agenda. Ramdien vindt wel dat thema's zoals grensdisputen en problemen over grensverkeer zo snel mogelijk opgelost dienen te worden.

Hij benadrukte dat de Corantijnrivier in totaliteit Surinaams grondgebied is en dat de Guyanezen zich dienen te houden aan de wet- en regelgeving van Suriname. "Dat kan soms inderdaad conflicten en onduidelijkheden met zich meebrengen. Die moet je oplossen." De regering is zich er wel van bewust dat het grensdispuut besproken moet worden. "Wanneer kan ik u echt niet zeggen". Er zal volgens hem "zeker" een moment komen. Beide regeringen willen op dit moment zaken op de agenda die constructief en positief zijn, opgelost kunnen worden en tot verbetering van de wederzijdse relatie kan leiden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen