Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Negen ton lege pesticideflessen opgehaald in Nickerie

Negen ton lege pesticideflessen opgehaald in Nickerie

19/10/2020 22:33 - Beta Debidien

Werknemers op het vliegveld van Alibux in Henar ruimen lege pesticideflessen na gebruik zelf op.

Werknemers op het vliegveld van Alibux in Henar ruimen lege pesticideflessen na gebruik zelf op. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - In de afgelopen twee jaar is in Nickerie meer dan 9000 ton aan pesticide flessen ingezameld en door recyclingbedrijf Amreco platgedrukt. Voor het materiaal is nog geen afzet gevonden, zegt Carmen van Dijk van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Het ministerie begon op 7 juni 2018 met een pilot voor het inzamelen van de flessen. Aan het project werkten ook mee het toenmalige ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, milieu-instituut Nimos en bedrijven, waaronder importeurs van pesticiden.

Een probleem is dat de flessen, voordat ze worden ingeleverd, niet goed worden gereinigd. LVV heeft de Nickerianen daarom gevraagd ze goed schoon te maken en hen geïnstrueerd hoe dat moet. Pas als ze dit gedaan hebben mogen de flessen in een van de rode verzamelbakken. Het ministerie waarschuwt dat als de mensen zich niet hieraan houden het project wordt gestaakt. Het risico bestaat dan dat de vervuilde flessen weer in het milieu terechtkomen. De mogelijkheid wordt bekeken om het project uit te breiden naar Saramacca en Commewijne waar ook veel (plastic) afval wordt gecreëerd door de landbouwsector.

Rijstboer Radjinder Mohan is blij met het project "want nu worden de lege flessen teruggebracht van de rijstarealen." Maar hij zegt direct hierop dat niet alle boeren dit doen. "Meestal belanden de flessen in de af- en aanvoerleidingen met als gevolg vissterfte." Mohan pleit voor meer voorlichting om de boeren die nog nalatig zijn bewust te maken van de noodzaak om mee te werken aan het project. Dit zou kunnen door een pesticidewet. Een wetsontwerp hiervoor is op 10 juni goedgekeurd door de toenmalige raad van ministers. Het woord is nu aan de Staatsraad, waarna het wetsontwerp kan worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina