Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stagnatie uitbreiding en renovatie oogcentrum

Stagnatie uitbreiding en renovatie oogcentrum

18/10/2020 16:04 - Aidy Pinas-Agodeba

Het Suriname Eye Center van AZP trok er vroeger ook op uit met zijn mobiele post, waardoor de dienstverleniging naar de mensen werd gebracht.

Het Suriname Eye Center van AZP trok er vroeger ook op uit met zijn mobiele post, waardoor de dienstverleniging naar de mensen werd gebracht.  

PARAMARIBO - De renovatie en uitbreiding van het Suriname Eye Care Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo liep gestaag totdat enkele maanden geleden stagnatie begon op te treden door betalingsachterstand aan de aannemer. Jerrel Pawiroredjo van het centrum verwacht nu dat de oplevering in juli/augustus 2021 plaatsvindt. “Suriname zal dan het grootste en modernste oogcentrum in zijn soort hebben in het Caribisch Gebied”, vertelt hij aan de Ware Tijd.

De modernisering en uitbreiding zijn mede mogelijk geworden door Kirpalani's en Rosebel Gold Mines, die een aanzienlijk deel betalen. Het financiële probleem ontstond omdat de eigen bijdrage van het ziekenhuis stagneerde. Het heeft namelijk bij de Nationale Ontwikkelingsbank een lening afgesloten, maar de financiering verloopt heel stroef.

Echter, de verbouwings- en vernieuwingswerkzaamheden vormen geen belemmering voor de dienstverlening, zij het dat die, ook door de coronamaatregelen, op een lager niveau gebeurt. Zo worden nog oogoperaties verricht. Behalve door de huidige omstandigheden heeft het oogcentrum in zeker de afgelopen vijf jaar minder operaties verricht.

Er werden missies naar de districten en het binnenland gestuurd, maar dat is in de voorbije jaren niet gebeurd. Volgens Pawiroredjo omdat de vorige minister geen medewerking verleende. "Nadat we langer dan tien jaar diensten hebben verleend werden wij bedankt en nu zitten onder anderen de Nickerianan met de gebakken peren."

Zorgbehoeftigen moeten naar de stad komen, wat de oogarts ten zeerste betreurt, vooral gelet op de afstand. Ter illustratie vertelt hij dat er in negen jaar 3.500 personen zijn geopereerd in Nickerie. Het oogcentrum wil met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid overleggen hoe de dienstverlening buiten Paramaribo weer kan worden opgepakt. "Natuurlijk is er ook geld nodig", beseft Pawiroredjo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina