Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bilaterale relatie met Guyana op andere leest

Bilaterale relatie met Guyana op andere leest

18/10/2020 13:24 - Ivan Cairo

Minister Albert Ramdin zaterdag tijdens een persconferentie.

Minister Albert Ramdin zaterdag tijdens een persconferentie. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De bilaterale relatie tussen Suriname en Guyana wordt op een andere leest geschoeid. De presidenten van de twee landen zullen voortaan twee keer per jaar bijeenkomen voor politiek topoverleg. Het mechanisme van speciale gezant dat was ingesteld door de toenmalige presidenten Bouterse en Granger om het contact tussen de regeringsleiders van beide landen te onderhouden wordt niet langer gehandhaafd. Ook zal de gezamenlijke grenscommissie ophouden te bestaan.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Betrekkingen en International Business, Albert Ramdin, zaterdag tijdens een persconferentie. De bewindsman heeft vorige week in Georgetown, Guyana, overleg gevoerd met zijn Guyanese collega, Hugh Todd. Het Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform (SDCP) is inmiddels geaccepteerd als mechanisme waarlangs voortaan bilateraal overleg tussen de twee buurlanden zal plaatsvinden.

Wanneer president Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese collega Irfaan Ali elkaar in november in Paramaribo ontmoeten zal de structuur van de SDCP worden gepresenteerd. Het wordt een vereenvoudiging van de mechanismen die reeds werden gehanteerd bij het onderhouden van de bilaterale betrekkingen tussen Suriname en Guyana. Behalve vereenvoudiging van het contact wordt het ook een opschaling naar het hoogste politiek niveau, zegt minister Ramdin.

Twee keer per jaar zullen de staatshoofden bij elkaar komen, waarbij de agenda zal worden voorbereid door de twee ministers van Buitenlandse Zaken. De agenda zal worden gevoed door een aantal werkgroepen. "Die werkgroepen gaan het technische deel doen op basis van concrete voorstellen", aldus minister Ramdin. Zo komt er een werkgroep Buitenlandse Zaken die zich onder andere zal buigen over migratie en grensoverschrijdend verkeer, maar ook een werkgroep Infrastructuur en Transport die zich voornamelijk gaat bezighouden met zaken omtrent de brug die moet komen over de Corantijnrivier.

Ook voor Olie en Gas, Gezondheid, Milieu, Toerisme, Cultuur en Sport, Onderwijs, Capaciteitsversterking, Bedrijfsleven en Landbouw komen er werkgroepen. De ondertekening van de overeenkomst omtrent de SDCP moet erin resulteren dat er geen onduidelijkheid komt over welke wijze de bilaterale samenwerking vorm zal krijgen. Zodra de SDCP een feit is zal de Suriname-Guyana Coopertion Council niet meer bestaan, evenzo de Gezamenlijke Grenscommissie. Dit betekent echter niet dat er niet meer over grensissues zal worden gesproken. Dat zal voortaan gebeuren op het noveau van Buitenlandse Zaken, aldus minister Ramdin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina