Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie Greenheart bereikt climax

Situatie Greenheart bereikt climax

17/10/2020 19:58 - Merredith Bruce

Situatie Greenheart bereikt climax

 

PARAMARIBO - Houtmultinational Greenheart schijnt zich niet te willen neerleggen bij de uitspraak van de rechter om zijn 22 werknemers over de afgelopen zes maanden uit te betalen. Het bedrijf heeft de rechter nu gevraagd om de arbeidsovereenkomst met de arbeiders ontbonden te verklaren.

De Ware Tijd verneemt van Claudette Etnel van de Greenheart Group Werknemersorganisatie dat tot op dit moment tien werknemers per deurwaardersexploot op de hoogte zijn gesteld hiervan en zijn opgeroepen om in november voor de rechter te verschijnen. Zowel de werknemersorganisatie als de arbeiders is ontstemd en niet van plan het hierbij te laten. Etnel zegt dat de bond nu al bezig is met juridische stappen. Daarnaast zal de zaak onder de aandacht worden gebracht van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en de vaste commissie in het parlement. "Omdat we merken dat een multinational gewoon bezig is de Surinaamse arbeidswetgeving te vertrappen."

De bond ontkomt niet aan de indruk dat het bedrijf zich niet wil neerleggen bij het vonnis van de rechter om de arbeiders uit te betalen. Etnel: "Ze willen coûte que coûte die mannen weg hebben." Wat haar verbaast is dat de werknemersorganisatie een gesprek met het bedrijf had aangevraagd om te praten over de uitbetaling van de arbeiders, niet wetende dat er al een deurwaarder op weg was naar Apoera om de exploten uit te brengen. De bond wil overigens weten waarom tien uit de groep van 22 werknemers de schriftelijke mededeling hebben ontvangen.

De onderneming heeft in het verzoekschrift aan de rechter redenen opgesomd die moeten rechtvaardigen dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Onder meer wordt genoemd de slechte financiële positie en geschonden vertrouwensrelatie tussen werknemer en werkgever. Terwijl de bond juridische stappen voorbereid, zitten de ongelukkige arbeiders niet stil. Eén van hen, Ricardo Karwofodi, die zelf ook bestuurslid is van de bond, heeft samen met enkele anderen gemeend om het traditioneel gezag, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, het commissariaat, de media en andere actoren op de hoogte te stellen van wat er speelt. "We willen dat heel Suriname, de hele wereld moet weten wat Greenheart met ons doet", zegt de arbeider met bijna emotionele toon.

Doordat zij al zes maanden geen salaris hebben ontvangen, is de leefsituatie van de werknemers volgens hem "enorm aangetast". "Dit strest ons ernstig. Het is letterlijk en figuurlijk surviven. Na survive unu e survive." De arbeiders stellen een petitie op om persoonlijk in te dienen bij de vicepresident met een afschrift aan de voorzitter van De Nationale Assemblee en de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina