Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname en Guyana lanceren bilateraal platform

Suriname en Guyana lanceren nieuw samenwerkingsplatform

16/10/2020 13:23 - Van onze redactie

Suriname en Guyana lanceren nieuw samenwerkingsplatform

 

PARAMARIBO - Suriname en Guyana lanceren in november in Paramaribo een nieuw samenwerkingsplatform. Dan is president Irfaan Ali van Guyana speciale gast wanneer Suriname 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid viert. Tijdens dat bezoek zullen verschillende overeenkomsten worden ondertekend. Via de intensievere bilaterale samenwerkingsmechanisme willen de buurlanden de handels-, politieke- en sociaal-culturele banden met elkaar verder aanhalen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen hebben donderdag in Georgetown, Guyana, overeenstemming bereikt over een reeks voorstellen die zullen worden voorgelegd aan de presidenten van Suriname en Guyana voor een optimaal gebruik van het Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform (SDCP). Dat staat in een gezamenlijke verklaringen die de twee ministers, Albert Ramdin en Hugh Todd (Guyana), na de ontmoeting hebben uitgegeven.

De bewindslieden zijn overeengekomen dat de thematische werkgroepen in het kader van de SDCP de opdracht zullen krijgen om realistische actieprogramma's na te streven en manieren en middelen te vinden om verschillende geïdentificeerde belemmeringen voor vlotte en efficiënte legale grensoverschrijdende handel weg te nemen; van voertuigen die personen vervoeren van en naar elk land; en zoeken naar manieren om grensoverschrijdende illegale activiteiten in te dammen.

Beide partijen spraken hun grote tevredenheid uit over de vooruitgang die is geboekt bij de grondige afweging van de noodzakelijke activiteiten voor de studie, het ontwerp, de financiering en de aanbesteding van diensten voor de bouw van de brug over de Corantijn rivier. Ze waren het eens over de principes, strategieën en manieren waarop de basis voor meer en wederzijds voordelige samenwerking kan worden gelegd op het gebied van landbouw, gezondheid, duurzame ontwikkeling, bevordering van bi-nationaal toerisme, gezamenlijke marketing van goederen en landbouwproducten en sport en cultuur.

Hoewel beide zijden van de grens tussen Suriname en Guyana gesloten blijven in het licht van de COVID19-pandemie, waren de ministers het erover eens dat de problemen die de hervatting van de Canawaima-veerboot beïnvloeden, dringend en gezamenlijk moeten worden aangepakt. Dit in afwachting van de hervatting van het goederen- en personenverkeer tussen Southdrain en Moleson Creek.

De ministers wezen op de cruciale rol die de Canawaima-veerdienst speelt bij het contact tussen mensen, het bilaterale toerisme en de handel tussen Suriname en Guyana. Daartoe zullen de instanties die verantwoordelijk zijn voor de Canawaima-veerdienst de opdracht krijgen om onmiddellijk de besprekingen te starten om ervoor te zorgen dat de veerboot beschikbaar is voor operaties zodra de ministers van Volksgezondheid van Suriname en Guyana verklaren dat het veilig is om dat te doen.

Ramdin en Todd werden tijdens de bijeenkomst bijgestaan door de Guyanese ministers Juan Edghill van Openbare Werken, Frank Anthony van Volksgezondheid en de Surinaamse bewindslieden Riad Nurmohamed van Openbare Werken en Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina