Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NDP: 'Onverantwoordelijk gedrag regering baart zorgen'

NDP: 'Onverantwoordelijk gedrag regering baart zorgen'

16/10/2020 01:58 - Naomi Hoever

Minister Kenneth Amoksi wachtte zijn testresultaat niet af en ging donderdag gewoon naar het parlement. Toen bleek dat hij besmet was, brak de hel los.

Minister Kenneth Amoksi wachtte zijn testresultaat niet af en ging donderdag gewoon naar het parlement. Toen bleek dat hij besmet was, brak de hel los. Foto: Juspol  

PARAMARIBO - In een spoedpersconferentie van de NDP-fractie in het parlement is kritiek geleverd op de regering met de manier waarop omgesprongen wordt met de coronabesmettingen onder ministers. Parlementariër Ebu Jones sprak van "onverantwoordelijk gedrag van de regering dat ons zorgen baart". Vooral minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie moest het ontgelden.

Amoksi was donderdag normaal in het parlement zonder bekend te zijn met de uitslag van zijn Covid-19-test. Toen bekend werd dat hij besmet was, brak er consternatie uit en werd NDP-parlementariër Rabin Parmessar in opdracht van DNA-voorzitter Marinus Bee zelfs door de politie eruitgezet. Jones vindt dat de minister de testuitslag had moeten afwachten. "Als wij van de NDP-fractie deze informatie niet ter sprake hadden gebracht, was die zeker verzwegen. Ik betreur dit gedrag van de regering en de leiding van de assemblee."

Jones wijst erop dat het niet de eerste keer is dat Amoksi een scheve schaats rijdt. Hij noemt het weekend in Pusugrunu toen de bewindsman - volgens hem - geen mond- en neusbedekking droeg. "Dezelfde lijn wordt doorgetrokken naar DNA. Als de regering het niet beseft, wat verwacht je van het volk?" Jones maakt zich zorgen om de gezondheid van de mensen in Pusugrunu waar regeringsleden waren voor een gran krutu.

Tijdens de openbare vergadering in DNA toonde Stephen Tsang (NDP) zich donderdag ernstig bezorgd over de gezondheid van assembleeleden en medewerkers van het parlement tegen de achtergrond van de coronapandemie. "Er zijn nog twee ministers positief getest. President wat is de garantie dat we niet meer leden en medewerkers blootstellen aan gevaar?" vroeg Tsang. President Chandrikapersad Santokhi zei daarop dat leden van de raad van ministers zijn getest. "Alle ministers die u hier ziet zijn negatief getest", verzekerde hij.

Twee tot drie uren na deze mededeling kreeg Amoksi bericht van een positieve coronatest. Het staatshoofd kwam terug op zijn eerdere verklaring en gaf aan dat de bewindsman in eerst instantie negatief was getest. Toen de nieuwe uitslag kwam, moest hij onmiddellijk de zaal verlaten om in isolatie te gaan. Santokhi zei dat de minister geen coronasymptomen vertoont.

Parmessar had ook al aangegeven over informatie te beschikken dat de minister op zijn resultaat had moeten wachten en toch ervoor koos naar het parlement te komen. "Een zeer onverantwoorde daad van de minister om naar hier te komen en ons in gevaar te brengen", vond hij. Deze woorden werden hem niet in dank afgenomen door Bee. Er ontstond tumult toen het lid luidkeels zijn punt wilde maken. De voorzitter riep de assistentie van de politie in om Parmessar uit de vergadering te zetten. Bee besloot vervolgens uit voorzorg rond het coronagebeuren de vergadering te verdagen.

De Communicatiedienst Suriname meldde donderdag om tien over half vier 's middags dat de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken positief zijn getest op Covid-19. Vorige week werd bekend dat minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer besmet was en opgenomen moest worden in het ziekenhuis. "Dit is het resultaat van een nieuwe test die de gehele regering heeft ondergaan. Op de twee bewindslieden na zijn alle andere ministers, die in contact waren gekomen met minister Pokie, negatief getest alsook president Chandrikapersad Santokhi", verzekerde CDS nog in het persbericht. Verder werd aangegeven dat vanwege nauw contact met Pokie de collega's Parmanand Sewdien (LVV), Krishna Mathoera (Defensie), Kuldipsingh, Amoksi, Gracia Emanuel (ROS), Abiamofo en Bronto Somohardjo (Biza) in thuisquarantaine waren gegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina