Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Importeurs noemen unificatiekoers onrealistisch

Importeurs noemen unificatiekoers onrealistisch

16/10/2020 16:06 - Arjen Stikvoort

Importeurs noemen unificatiekoers onrealistisch

Foto: Shutterstock.com  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) mag de koers hebben geunificeerd, maar importeurs vinden die nog steeds geen realistische handelskoers om importen te betalen. “Het is niet de vraag óf we de container goederen verkocht krijgen, maar hoe krijgen we er voor betaald?” zegt Roy Boodie, directeur van importbedrijf Edward Beharry Suriname, tegen de Ware Tijd.

Hij voegt er wel aan toe dat er nu sprake is van een realistischere koers dan vóór de unificatie, toen de US dollar officieel SRD 7,52 kostte. "Maar met het optrekken naar SRD 14 zijn ook gelijk alle accijnzen, douanekoersen en heffingen de lucht ingeschoten. Hierdoor zijn de handelaren genoodzaakt om hun prijzen weer aan te passen", stelt Boodie. "Wanneer de Centrale Bank de koers verhoogt, zullen ook de cambio's dat doen en volgt er wederom een devaluatie", voorspelt hij.

Banken verkopen geen valuta aan een bedrijf dat een valutareserve op zijn rekening heeft, geeft Boodie aan. "Je loopt als importeur altijd achter de feiten aan. Vanaf de verhoging van de koers van de Centrale Bank van Suriname hebben we nog nooit één dollar kunnen kopen tegen het nieuwe tarief. De business moet doorgaan dus daarom zijn we aangewezen op de zwarte markt. Zolang de overheid over onvoldoende liquide middelen beschikt om te interveniëren door bijvoorbeeld valuta te innen uit export, kan dit nog maanden zo doorgaan", vreest de ondernemer.

Zijn collega Roepchand Ramdat van Ramdat Import Agencies die uit de Verenigde Staten onderdelen van huishoudelijke artikelen invoert, heeft zijn importen drastisch naar beneden bijgesteld. "Bij de bank hoef je niet aan te kloppen voor valuta, want die houdt ze vast voor levensmiddelen en medicijnen. Klanten kopen dure huishoudelijke apparaten, maar het onderhoud ervan stagneert door deze slechte koers." Ook cambio's verkopen volgens de ondernemer tegen een slechte koers. Maar tegen de unificatiekoers valt al helemaal niet te verkopen, vindt hij. Hoe lang dit kan voortduren durft Ramdat niet te zeggen.

Anand Autar, mede-eigenaar van Nutrisur verantwoordelijk voor alle Nutrilon-babyvoeding, heeft al flink in de buidel moeten tasten om in prijs stabiel te blijven, maar dat was onhoudbaar. "Ook wij hebben onze prijzen naar boven moeten bijstellen. Unificatie is een mooi woord voor devaluatie, maar tegen de unificatiekoers kunnen we onze ladingen niet laten verschepen of ze blijven vastzitten totdat er betaald is." De ondernemer moet leveren aan de samenleving en is gedwongen om buiten de banken om naar valuta op zoek te gaan. "De banken hebben geen valuta tegen de unificatiekoers."

DSB-directeur Steven Coutinho noemt de unificatiekoers een "goed gedachtengoed". "Daar staan wij achter. Het effect is dat de koers die de banken hanteren een afspiegeling is van wat al lange tijd in de maatschappij gaande was." Hij staat achter de maatregel van de Centrale Bank van Suriname om overtreders aan te pakken. De directeur zegt sterk afhankelijk te zijn van valuta die wordt aangeboden. "Maar zolang er mensen buiten het bankwezen om een hogere koers hanteren dan wij ervoor zouden willen hebben, gaan ze die valuta daar halen." Coutinho pleit er voor om volledige toegang te krijgen in wat geëxporteerd is om valuta te verdienen, zodat de importeurs volledig kunnen worden voorzien van valuta.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina