Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Vertrouwen

COLUMN: Vertrouwen

16/10/2020 14:00 - PS

COLUMN: Vertrouwen

Philomena Bijlhout  

Een titanenstrijd speelt zich af boven de hoofden van alle Surinamers en in het luchtruim boven het land. Er ontstaat een patroon dat zorgelijk is. De enigen die daar als verliezers uitkomen zijn de mensen die er wonen

SLM-directeur Radjesh Radjkoemar, net een jaar in dienst, moet zonder onderbouwing het veld ruimen. Ik ken de goede man niet, maar vind wel dat bij elke ontheffing er ook duidelijkheid moet worden gegeven waarom en wat de gewijzigde beleidsinzichten zijn. Wie wordt de nieuwe directeur en waarom is die beter in staat om de SLM met windkracht 11 (143km per uur) de lucht in te krijgen en daar te houden.

De gang van zaken is te triest voor woorden. De zoveelste topfunctionaris die het veld mag ruimen zonder vooraf het volk, die mandaat tot regeren heeft gegeven, daar behoorlijk over te informeren. Hoewel anders beloofd, handelt men precies als alle andere regeringen daarvoor.

Het regent baantjes in Suriname. First lady Mellisa Santokhi wordt in nog een functie aangesteld. Per 1 oktober is zij, hoewel misschien niet officieel, benoemd tot fungerend algemeen directeur van het kabinet van de president. De vijfde functie op rij naast die van adviseur van de president, lid van het hof, lid van de rvc van Staatsolie en first lady. Over het te cashen salaris van de presidentsvrouw wil ik het niet hebben. Haar extra zakcentje verdient zij uiteraard thuis. Als advocaat, met een master conflicthantering op zak, verdedigt zij de belangen van de vrouw des huizes in huize Santokhi. En dat kost Chan natuurlijk ook geld.

Interessanter is de integriteit van handelen in zake deze benoemingen. Die wordt ter discussie gesteld. Hoe realistisch en haalbaar is de uitoefening van vijf functies in combinatie met de hoofdtaak, namelijk first lady zijn. Mellisa mag ook geen verantwoordelijkheid ambiëren voor beleid-economische projecten van de regering. De first lady is sociaal-maatschappelijk ondersteunend aan de president, want zij is niet gekozen door het volk. Wie garandeert ook dat de ethische normen als niet omkoopbaar zijn, onkreukbaarheid, onschendbaarheid, gegarandeerd zijn bij de uitoefening van deze vijf functies.

Ex-first lady Bouterse is vanwege haar benoeming als voorzitter van stichting Waka Pasi en de daaruit voortvloeiende taken, aangesproken op belangenverstrengeling en niet integer gedrag. En net als de ontheffing van de SLM-directeur, alsook de recente benoeming van mevrouw Santokhi, wordt het volk alweer achteraf geïnformeerd. Alven, gooi aub je pangi over de andere schouder.

Nog een zorg (misschien wel de grootste) betreft onze Surinaamse identiteit in relatie tot het opbouwen van dit prachtige land. Tijdens het bezoek van de president aan Pusugrunu op de gran krutu met de marron- en inheemse stammen in het binnenland (de vorige week) zei hij het volgende: "De bundeling van de Hindostanen en marrons, de twee grootste bevolkingsgroepen in Suriname, biedt een unieke kans om samen met andere etnische groepen Suriname tot ontwikkeling te brengen."

De afkorting VHP staat toch voor Verenigde Hervormingspartij. Hoezo wordt alleen naar de Hindostanen en de marrons verwezen? De etnische afkomst is totaal niet relevant als het gaat om het samen opbouwen van dit land. Deze regering was er überhaupt niet zonder de NPS en de PL die, zo het uitkomt, buiten beeld worden geplaatst met een dergelijke uitspraak.

Etniciteit benadrukken in relatie tot het opbouwen van multicultureel Suriname is discriminerend en moet worden afgewezen. Het wordt tijd dat de stijl van regeren van deze regering verandert, want het lijkt er sterk op dat het ook nu weer gaat om de vraag 'wie krijgt wat, wanneer en hoe'. In de Griekse mythologie (met verwijzing naar de titanenstrijd) at één van de heersers, Kronos, zijn kinderen op, omdat hem was voorspeld dat zijn kinderen (het volk dat de huidige regering daar heeft geplaatst) hem zouden opeten. Dit volk snakt naar vertrouwen en rust.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina