Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders vegen tariefvoorstel SRD 4 van tafel

Boothouders vegen tariefvoorstel SRD 4 van tafel

16/10/2020 09:59 - Gilliamo Orban

Zolang het tarief geen SRD 5 wordt, blijven de boten aan de ketting.

Zolang het tarief geen SRD 5 wordt, blijven de boten aan de ketting. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Boothouders die vijf vaarroutes op de Suriname- en Commewijnerivier onderhouden, weigeren te varen tegen een tarief van SRD 4. Dit tarief was donderdag het resultaat van de ontmoeting tussen het bestuur van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC) en minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT).

Daarbij is afgesproken dat er een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van BOVC en TCT ingesteld wordt, die zich zal buigen over het tariefvoorstel van SRD 5 van de boothouders. "Dit alles hebben onze shopstewards aan de leden voorgehouden, maar ze willen niet tegen een tarief van SRD 4 varen. De boothouders van de belangrijke vaarroute Meerzorg-Paramaribo zijn faliekant tegen dat tarief", zegt BOVC-voorzitter Ann Sadi tegen de Ware Tijd.

Zij wijst erop dat ze haar best doet om de boothouders te overhalen om toch tegen het tarief van SRD 4 te varen, maar de mannen willen geen water bij de wijn doen, omdat ze vinden dat het bedrag niet rendabel is om hun onderneming te draaien. Het gaat volgens haar uiteindelijk om de verantwoordelijkheid van de overheid en die moet de knoop doorhakken.

De ongeveer zeventig boothouders onderhouden vijf vaarroutes op de Suriname- en Commewijnerivier. Sadi bevestigt dat sommige boothouders op Leonsberg-Nieuw-Amsterdam en Mariënburg-Johanna Margaretha al varen voor SRD 5. "Ze moeten brood op de planken brengen. Je kunt de mannen niet kwalijk nemen, want ze hebben al zeven maanden niet gevaren en hadden hierdoor geen inkomsten. Echter, ze hebben geen toestemming van de overheid om tegen dat tarief passagiers te vervoeren", zegt de BOVC-voorzitter.

Vóór de coronacrisis was het tarief SRD 1,75. Ook kregen de boothouders een brandstofcompensatie. Maar die is nu afgeschaft. Een boothouder rekent voor de Ware Tijd uit dat met een tarief van SRD 4 hij en zijn collega's dagelijks na het aftrekken van alleen de onkosten van brandstof en smeerolie SRD 150 verdienen. "Veel boothouders moeten nog een werknemer betalen. Ik ga dan liever werken in een winkel", klaagt hij.

De boothouder legt uit dat met een tarief van SRD 5 het dagelijkse inkomen komt op SRD 265 met het aftrekken van alleen de kosten van brandstof en smeerolie. "We kunnen met dit bedrag wel een arbeider betalen, maar de slijtage van de boten hebben we niet erbij berekend", aldus de boothouder. Jubithana was donderdag niet bereid een reactie te geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina