Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werken aan meer zelfstandigheid voor blinden

Werken aan meer zelfstandigheid voor blinden

15/10/2020 07:57 - Aidy Pinas-Agodeba

Werken aan meer zelfstandigheid voor blinden

Blinden lopen met hun begeleiders door een winkelpand. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Donderdag is de Internationale Dag van de Witte Stok. Ter gelegenheid van deze dag heeft de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) een informatief filmpje laten maken.

De NSBS wil dat de mensen met wie ze werkt zoveel mogelijk zelfstandig hun zaken moeten kunnen regelen op een voor hen klantvriendelijke manier. De organisatie weet dat personen met een visuele beperking het niet altijd makkelijk hebben, maar denkt dat met bewustwording bij anderen dit kan veranderen.

Normaliter zou een groep van de NSBS in verband met Internationale Dag van de Witte Stok een bezoek brengen aan een district om de plaatselijke gemeenschap te informeren over de organisatie en de doelgroep. "Door corona zijn we zeer voorzichtig. Vorig jaar zijn we geweest naar Moengo. Daar hebben we gezinnen ontdekt met leden met een visuele beperking", vertelt directeur Hanenberg-Agard.

Ze weet niet in hoeverre de voorlichting burgers bewust heeft gemaakt ten aanzien van mensen met een gezichtsbeperking, maar denkt wel dat er wat is blijven hangen en enige verandering teweeg heeft gebracht. Toch zal iets meer worden gedaan, zoals voorlichting bij overheidsdiensten. "Afhankelijk van de situatie zullen we kijken hoe we te werk gaan. Misschien zullen we in kleine groepen onze voorlichting geven. Deze mensen komen bij overheidsinstanties terecht en het is belangrijk om te weten hoe je met hen kan omgaan", zegt Hanenberg-Agard. Ze pleit ervoor dat de overheid voorzieningen treft opdat ook personen met een visuele beperking normaal toegang krijgen tot openbare diensten.

De blinde Marqueritha Smith schaart zich achter de directeur. Ze zegt dat er niet altijd iemand is die wil of kan begeleiden, terwijl er ook blinden zijn die zoveel mogelijk zelfstandig hun zaken willen regelen. "Er zijn weinig markeringen om de mensen te helpen. Als ik bijvoorbeeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting ga of bij de bank is er geen lijn die ik kan volgen. Je weet niet of er een trap is of een ingang." Ze vindt het initiatief van de stichting om voorlichting te geven daarom heel goed.

Overigens, Smith stelt dat niet alleen de overheid, maar vrijwel overal meer rekening met mensen van de doelgroep moet worden gehouden. Smith is blij dat er wereldwijd een dag is uitgetrokken om aandacht te vragen voor haar en haar lotgenoten. Wereldwijd zijn er volgens haar mensen die zich niet bewust zijn van de betekenis van de witte stok. "Je komt veel obstakels tegen. Bestuurders rijden je bijna omver, ondanks dat je een witte stok hebt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina