Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM-directeur uit functie ontheven

SLM-directeur uit functie ontheven

15/10/2020 01:19 - Wilfred Leeuwin

Directeur Radjesh Radjkoemar is op een zijspoor gezet bij de SLM.

Directeur Radjesh Radjkoemar is op een zijspoor gezet bij de SLM. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Directeur Radjesh Radjkoemar van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is woensdag op non-actief gesteld door minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), die dat deed in opdracht van de regering. De directeur worden mismanagement en plichtsverzuim verweten.

Vanuit de regering wordt de non-actiefstelling bevestigd, maar er wordt niet gezegd wat hier onder moet worden verstaan. Tot woensdagavond was het personeel niet officieel op de hoogte gesteld. "Wij hebben ook gehoord dat de directeur op non-actief is geplaatst, maar wij hebben geen enkele officiële mededeling gekregen", reageert waarnemend bondsvoorzitter Steven Samson tegenover de Ware Tijd.

Van Radjkoemar, die nauwelijks één jaar in functie is, kon gisteren geen reactie worden gekregen. Zijn positie is sinds het aantreden van de regering-Santokhi/Brunswijk een discussiepunt binnen de coalitie. Hoewel de in ongenade gevallen topman zegt lid te zijn van de VHP, blijkt hij geen politiek draagvlak te hebben bij belangrijke exponenten van die partij. Vernomen wordt dat hij ook door Abop niet is gewenst.

Eén van de zaken die Radjkoemar wordt aangerekend is dat de Boeing 777, die nu bijkans één jaar wordt gehuurd bij Boeing, nog geen tien commerciële vluchten heeft kunnen uitvoeren. Behalve dat het toestel nu vanwege de Covid-19-situatie niet volledig kan worden ingezet, heeft het heel lang geduurd voordat het luchtwaardig en gecertificeerd kon worden verklaard.

Luchtvaartdeskundigen spreken van een "miskoop" waarmee SLM op geen enkele manier zou kunnen concurreren met andere maatschappijen - zeker niet met KLM - op de Mid-Atlantische route. De Boeing, die nog maar net zou worden ingezet op deze route, maar door de Covid maatregelen aan de grond moet blijven, kost de staat elke dag duizenden Amerikaanse dollars, zonder dat het geld wordt terugverdiend. De Ware Tijd verneemt dat het vrijwel zeker is dat het toestel in maart 2021 terug zal worden gegeven aan Boeing.

Hoewel het toestel gecertificeerd en luchtwaardig is verklaard, kan het niet rechtstreeks vliegen naar Schiphol. De SLM en het toestel zelf voldoen niet aan de eis van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie om met een tweemotorig toestel rechtstreeks over de oceaan te vliegen. De zogeheten Etop-certificering, die mede door de nationale luchtvaartwaakhond Casas tot stand moet komen, heeft voor enorm veel problemen gezorgd. De vlucht nar Amsterdam duurt met dit toestel zonder de ETOP-certificering bijkans drie uur langer dan de gebruikelijke negen uur.

Binnen de SLM zijn er twee stromingen als het gaat om de positie van Radjkoemar. Enkele luchtvaartdeskundigen stellen dat hij slechts deels verantwoordelijk gesteld kan worden voor de kwestie met de Boeing. "En als daarin een reden wordt gevonden, dan moeten ook leden van de raad van commissarissen die alles te maken hebben gehad met het huren van het toestel, hun functie neerleggen", zegt een bron bij de SLM. Anderen zijn van mening dat Radjkoemar niet de deskundigheid heeft om de SLM uit de rode cijfers is te halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina