Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: W'o set' en!

COLUMN: W'o set' en!

15/10/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: W'o set' en!

Stuart Rahan  

Het Sranan van de VHP is speculatief. “W’o set’ en!” Letterlijk vertaald: “We regelen het!” Op zijn Surinaams, denk ik dan. We gaan elkaar eerst accommoderen, cruciale politieke functies veilig stellen om van daaruit onze ‘vrienden’ te regelen. De VHP betaalt terug wat haar vrienden geschonken hebben om de verkiezingsoverwinning te behalen. W’o set’ den man, want als zij er niet waren geweest, zaten wij in de oppositiebanken en was klagen onze enige politieke verdienste.

W'o set' en! betekent dat buitenstaanders (lees kiezers) ons niet hoeven te vertellen hoe het allemaal te regelen. Wij hadden alleen jullie stem nodig. Geen pottenkijkers dus als wij ongestoord functies naar onze persoonlijke behoeften invullen. Weet je, het w'o-set'-en-collectief heeft geen behoefte aan ongevraagde adviezen en meningen. De gemeenschappelijke roep voor verbetering van het Bouterse/Adhin-beleid betekent voor Santokhi/Brunswijk slechts verandering van poppetjes. En je kan maar beter op je eigen schaduw vertrouwen in plaats van erover heen te stappen, moet het nieuwe tandem denken.

De president heeft zijn vrouw wederom een benoeming gegund, algemeen directeur van zijn kabinet. Een transparanter voorbeeld van belangenverstrengeling hadden zij ons niet kunnen geven. Om het plat te zeggen: de baas doet het met zijn ondergeschikte. En er is geen woord gelogen. De democratische rechtstaat heeft er geen ruimte voor maar ja, wie het kruis heeft, zegent zichzelf. Maar het kan ook zijn dat mevrouw Santokhi erop gestaan heeft die functie te bekleden om haar man in de gaten te houden. Wie weet? Haar privé sores meenemen naar de politieke werkplek en de vuile was daar ophangen. Dat maakt het landsbelang ondergeschikt. Wiens mening zal er overheersen bij het nemen van besluiten in algemeen belang? De onderliggende partij zal heel luid haar stem laten horen en president Chan Santokhi durft natuurlijk geen nee te verkopen aan zijn vrouw.

First lady is een job die hoort bij het partnerschap. Lid van raden van commissarissen was niet voldoende om haar lusten te bevredigen. Mellisa Santokhi-Seenacherry mag onze Anton de Kom Universiteit zelfs beconcurreren door haar eigen online opleiding op te starten. Met haar vriendinnen had zij vóór de verkiezingen ook die online-opleiding kunnen opzetten maar waarom kwam daar niets van terecht? Het enige wat ik hieruit opmaak is dat er een fikse input van de Surinaamse overheid ontbrak. Haar belofte om het eerste jaar 'gratis' te verzorgen aan studenten, moet toch ergens van betaald worden.

Op bezoek in Nederland sprak Mellisa Santokhi-Seenacherry met ondernemers in diaspora. Ik praat ook met ondernemers in de Surinaamse diaspora maar kan hen niks beloven omdat ik geen mandaat heb. Mellisa wel. Die hoeft zich maar willekeurig te keren om toestemming te krijgen. Laat mij er dit van zeggen. Wat Mellisa in haar privétijd doet interesseert mij en de kiezers geen moment. Het is echter andere koek als het belang van de Surinaamse kiezer met haar vele functies wordt ondermijnd. De kiezer heeft voor verandering van beleid gekozen. Zij hebben niet op Mellisa Seenacherry gestemd en vragen juist daarom aan president Chan Santokhi rekening met hen te houden.

De president van Suriname wekt nu de indruk niet over de juiste mensen te beschikken voor invulling van de verschillende posities en dat ene Mellisa Santokhi-Seenacherry een übermensch, een verlosser is waar Suriname op zat te wachten. Van mij hoeft mevrouw Santokhi niet naar het aanrecht. Haar rol als first lady is voldoende. Bescheidenheid zou hen sieren. Mevrouw Venetiaan kende haar plek, mevrouw Bouterse nam haar rol iets te serieus, maar mevrouw Santokhi overtreft haar voorgangers. Hoe goed zij zichzelf ook verkoopt, de geur van onbehagen zal altijd rond haar hangen. Het volk wil werken voor zijn gezin en Suriname in het bijzonder. Gi un den wrokosani, w'o seti en!

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina