Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Asfa en regering op één lijn over aanpassing vrijstellingenbeleid

Asfa en regering op één lijn over aanpassing vrijstellingenbeleid

15/10/2020 18:02 - Jason Pinas

Asfa en regering op één lijn over aanpassing vrijstellingenbeleid

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het voornemen van de regering om vrijstelling van invoerrechten op geïmporteerde producten aan te passen is in goede aarde gevallen bij de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa). De aanpassing moest volgens de organisatie al lang zijn doorgevoerd.

"We zijn er niet tegen. We hebben het aanbevolen aan deze minister en ook aan zijn voorganger. Voor ons is het fundamenteel dat die aanpassing komt", zegt Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk tegen de Ware Tijd. Wel moeten zaken op de juiste wijze worden aangepakt. De associatie kijkt daarom ook uit naar een formele uitnodiging van minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning om hierover uitgebreid te praten. "We hebben er baat bij dat het goed loopt dus we willen als Asfa al onze energie erin stoppen."

Bilkerdijk zegt dat het Grondstoffenbesluit dat mede door de inspanning van Asfa en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven tot stand is gekomen officieel bedoeld is om de lokale productie te stimuleren. Maar in de praktijk misbruiken sommige importhandelaren het besluit. Ze betalen volgens Bilkerdijk geen invoerrechten en omzetbelasting terwijl ze die componenten wel in hun consumentenprijs berekenen. "Als Asfa blijven we roepen om de lokale productie te faciliteren maar we zullen niet toestaan dat de importhandel misbruik maakt van een faciliteit waarvoor wij hebben gestreden. Dus het is goed dat de consument begrijpt waarom het gaat en dit besluit ook ondersteunt." De Asfa-directeur benadrukt dat vooral de definitie van importgoederen duidelijk moet worden gedefinieerd. Op dit moment is er geen concrete omschrijving van wat hulpstof, grondstof of halffabricaat is. Het is volgens hem daarom belangrijk dat het totale beleid wordt geëvalueerd.

De douane heeft de regering onlangs een aantal voorstellen gedaan over dit vraagstuk. Volgens bondsvoorzitter Joyce de Vlugt loopt de staat jaarlijks tientallen miljoenen Surinaamse dollars mis door het vrijstellingenbeleid. Douaniers vragen daarom dat het systeem wordt aangescherpt. Welke goederen zullen worden geschrapt van de lijst is niet bekend. Achaibersing ondersteunt het standpunt van de douane. Hij zegt dat deskundigen van het ministerie al bezig zijn deze zaak te bekijken. "In mijn optiek geven we voor te veel zaken vrijstelling onder deze economische omstandigheden. We gaan het evalueren en waar nodig aanpassen in alle redelijkheid en billijkheid. We gaan niets doen om het productieproces tegen te werken."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina