Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Studenten bundelen zich in strijd tegen hoge kosten

Studenten bundelen zich in strijd tegen hoge kosten

14/10/2020 07:57 - Naomi Hoever

Studenten bundelen zich in strijd tegen hoge kosten

 

PARAMARIBO - Henk Saco, een derdejaarsstudent op het Natin, is bezig studenten en leerlingen te mobiliseren om zich uit te spreken over onder andere de verhoogde bus tarieven en de verhoging van de kosten voor levensonderhoud. De bundeling heet Schoolorganisatie 'studenten voor studenten'. Saco ziet in zijn eigen omgeving studenten die door de gestegen kosten niet meer naar school gaan en leeftijdgenoten die het criminele pad kiezen.

Hij wil aandacht vragen voor deze problemen en is bezig landelijk studenten te mobiliseren. Intussen heeft hij leerlingen van zeven middelbare en voj-scholen kunnen interesseren. Daarnaast worden ook leerlingenorganisaties opgezocht. Nu worden alle knelpunten in kaart gebracht. "Ik leef met de jeugdigen mee die het nu moeilijk hebben. Vooral in mijn woonomgeving Ephraimzegen." De mobilisatie moet resulteren in een brief met oplossingsmodellen aan de president. Een van de zaken is dat schoolvervoer van het ministerie van Onderwijs en Cultuur alleen is voor scholieren en studenten uit verre districten die in Paramaribo naar school gaan of studeren. "Wat wij als studenten nu voelen en meemaken is niet makkelijk. We kunnen ons de bus niet meer permitteren. Ook de prijs van bijvoorbeeld brood baart ons zorgen."

Saco legt uit dat studenten en scholieren nu meer geld kwijt zijn aan de school, omdat zij nu meer dan eerder lesmateriaal moeten kopiëren. Vooral omdat het aantal klassikale schooldagen is verminderd. In 2016 was er al een landelijke studentenbond opgericht na negen jaar voorbereiding. Tijdens het Nationaal Jeugdcongres in 2007 was namelijk al hierover gesproken. Door ontevredenheid van leden en volgens een door Edgar Sampie te grote invloed van aanhangers van de toen regerende NDP vertrokken in de eerste twee jaren veel leden. Sampie trok in september 2018 de conclusie dat de bond al die tijd in feite in oprichting is gebleven. In januari dit jaar maakte hij bekend, de bond weer nieuw leven te willen inblazen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina