Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrijwel alle kamers studentenflat verhuurd

Vrijwel alle kamers studentenflat verhuurd

13/10/2020 20:03 - Arjen Stikvoort

Vrijwel alle kamers studentenflat verhuurd

 

PARAMARIBO - De studentenflat van de Anton de Kom Universiteit, de Student Housing Campus Village, heeft ondanks de voortdurende coronacrisis een bijna volledige bezetting. Die liep op van 35 procent in april tot ruim 80 procent nu. “Met de voorgenomen constructie van de tweede fase van nog twee gebouwen, samen 114 kamers en de renovatie van het oorspronkelijke studentenverblijf het zogenaamde ‘gele olifant'-gebouw kunnen we de wachtlijst wegwerken”, zegt directeur Emanuel Scheek in gesprek met de Ware Tijd.

De voortgang van de bouw ligt voorlopig stil door renteachterstand op het financieringsbedrag. "Van de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, hebben we via de media begrepen dat alle vier bouwfasen betaald zullen worden." Scheek zal de aannemer en het ministerie aanschrijven om de noodzaak van spoedige hervatting van de werkzaamheden en afbouwen in een versneld tempo te benadrukken, "omdat we nu al kampen met een tekort aan accommodatie".

Het tarief voor twee studenten op een kamer is SRD 750 per persoon per maand en per vier op een kamer SRD 400 per persoon per maand. Of de huurprijzen door de verhoogde koers ook aangepast zullen worden, weet de directeur nog niet. "We kijken hoe de prijzen op de markt zich zullen ontwikkelen." Hij verwacht niet commerciële tarieven te moeten gaan toepassen. "We zijn een stichting en een onderwijsondersteunende instelling die studenten helpt hun studie goed te voltooien." De gebouwen hebben elektrisch zuinige apparatuur en met de bewoners zijn afspraken gemaakt over het energieverbruik.

De studentenflat is onderdeel van de universiteit, maar ook studenten van andere HBO-instellingen en eindexamenleerlingen van de middelbare scholen kunnen er terecht. "In principe moet je minimaal achttien jaar zijn, maar we maken ook uitzonderingen, bijvoorbeeld voor jongeren in een moeilijke thuissituatie. Het zou onverantwoord zijn hen te weigeren." De lage bezetting van 35 procent in april wijt Scheek aan het feit dat de campus halverwege het studiejaar werd geopend. Bovendien kende men het voordeel van uitwonen nog niet. Ook moesten studenten door de coronacrisis hun huurcontract opzeggen, doordat ze geen colleges meer volgden of vanwege baanverlies, waardoor zij de huur niet meer konden opbrengen. De Cubaanse artsen die er een tijd gehuisvest waren, zijn sinds februari verhuisd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen