Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Emotioneel saneren

COLUMN: Emotioneel saneren

12/10/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Emotioneel saneren

Giwani Zeggen  

Soms vraag ik mij af of Surinamers wel weten wat het betekent wanneer ze zeggen voorstander te zijn van een democratische rechtstaat. De voorbije tien jaren is vaker geroepen dat die gevaar liep. Daar viel zeker iets voor te zeggen. Wetten en regels werden geïnterpreteerd en gewijzigd zoals het de meerderheid in het parlement uitkwam. Ook de huidige coalitie, toen oppositie, heeft vaker moord en brand geschreeuwd als er weer eens een ‘aanslag’ werd gepleegd op de democratische rechtstaat.

Je verwacht na de machtswisseling dan ook een regering en een coalitie die het anders doen. Maar je denkt ook dat het deel van de samenleving dat samen met de oppositie moord en brand schreeuwde, ook blij is als de democratische rechtstaat nu wel wordt gekoesterd. Helaas, is de praktijk anders, en blijkt maar weer eens hoeveel mensen er een menig op nahouden afhankelijk van waar ze staan en om wie het gaat.

Ik wil het in dit kader niet eens hebben over functionarissen die vanwege gewijzigde beleidsinzichten in de weken en maanden na augustus 2010 werden ontheven en thuis gezet. Destijds was het volgens de critici onbehoorlijk bestuur. Anno 2020 wil men niet alleen dat functionarissen zonder de wetten en regels in acht te nemen, worden ontheven. Nee, de regering moet ze door de politie achter slot en grendel laten plaatsen en hun bezittingen afnemen. Ach ja, ik kan het bovenstaande nog rekenen tot emotionele popi-jopi prietpraat.

Waar ik echter stomverbaasd over ben, is de verontwaardiging over het besluit van de regering om ambtenaren die vlak voor de verkiezingen in dienst zijn genomen, te handhaven. Wat had men dan verwacht? Dat de regering Surinamers die, volgens de regels een beschikking in handen hebben, gewoon hun recht ontneemt? Alleen omdat ze door de NDP in dienst zijn genomen? Zijn die laatste-moment-indiensttredingen van 1987, 1991, 1996, 2000, 2005, 2010 en 2015 al verjaard? Iedereen weet dat vlak voor een verkiezing mensen bij lanti worden geregeld. Dat is fout, maar ze ontslaan buiten de regels om, is dat ook, en two wrongs don't make one right.

Bovendien, er zijn na 16 juli ook ambtenaren bijgekomen. Waarom zouden die niet ontslagen moeten worden dan? Hoe zit het met gronduitgiften? Gaan wij die ook allemaal terugdraaien, tegen de wetten in, alleen omdat ze door de NDP zijn gedaan? Allemaal vragen voor de critici. En waar trekken wij de grens in dat geval, wat is vlak vóór de verkiezingen? Is dat vanaf 25 april of nog eerder? Nu moet u niet de conclusie trekken dat ik het allemaal maar goed vindt wat er voor elke verkiezing en in aanloop naar een machtswisseling gebeurt. In tegendeel, ik kan mij er groen en geel aan ergeren. Grond, baantjes en auto's die als warme bollen over de toonbank gaan.

Wij bewijzen het land pas een dienst wanneer van de regering en alle 51 assembleeleden wordt geëist, dat zij nog vóór de volgende verkiezingen afspraken maken over de demissionaire periode. Wat mag de regering in de maanden op weg naar de stembusgang nog doen en wat is toegestaan na de verkiezingen, in het geval van een machtswisseling? Nog belangrijker is het, dat de politiek (regering, oppositie en coalitie) en vakbeweging het eens worden over hoe het verder moet met het waterhoofd dat lanti heet. Dat lijkt mij verstandiger dan de pijlen te richten op een specifieke groep ambtenaren.

Het overheidsapparaat moet worden gesaneerd. Wij moeten naar een rationeel ambtenarenapparaat. Daar is iedereen het over eens. Alleen, dat bereik je niet door in een opwelling te handelen en te beginnen bij een specifieke groep, alleen maar op basis van het feit dat ze vlak vóór de verkiezingen zijn aangetrokken. Als ratio de leidraad moet zijn, is er voor politieke emotie geen plaats.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina