Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We moeten af van gedoogbeleid’

‘We moeten af van gedoogbeleid’

11/10/2020 06:00 - Amanda Palis

‘We moeten af van gedoogbeleid’

 

PARAMARIBO - Glenn Ramdjan, secretaris van Stichting Support Recycling Suriname (Suresur), wil dat de overheid stopt met gedoogbeleid bij het dumpen van afval en meer gaat handhaven. “Als het zo door blijft gaan als nu gebeurt, zullen wij nooit vooruitgang boeken. Voor een land met een opkomende economie is het van belang dat we geen gedoogbeleid blijven voeren.”

Ramdjan merkt dat sinds Openbare Werken maandag de tijden van vuilophaal heeft aangepast - de vuilniswagens rijden nu twee uur eerder uit - steeds vaker mensen huisvuil dumpen bij en in de recyclingbakken van Suresur. "Dit gebeurt vooral in Noord", geeft hij aan. De Suresur-secretaris beaamt dat dit probleem er al eerder was, "maar het is gaan verergeren", meent hij. "We zien veel meer huisvuilzakken."

De stichting wil met ondersteuning van de districtscommissaris (dc) camera's bij de bakken plaatsen. Suresur zal het installeren van de camera's voor haar rekening nemen. "Behalve dat we de beelden zullen vrijgeven op onze socialmediaplatformen zullen de overtreders beboet worden door de bestuursambtenaren", zegt Ramdjan. Ondersteuning vanuit het districtscommissariaat naar Suresur toe, zal binnen de wettelijke bevoegdheden plaatsvinden, zoals het uitschrijven van boetes aan overtreders. "Ik zal de dc voorstellen om tipgevers een deel van de boete van SRD 500 per geval te geven, want we kunnen zelf niet altijd controle uitoefenen."

Er zijn nog geen officiële gesprekken geweest met Ricardo Bhola, de nieuwe dc van Paramaribo Noordoost, maar volgens de Suresur-topper heeft de burgervader zijn medewerking al toegezegd. Ramdjan stelde de dc voor om een gesprek te hebben met de ressortraadsleden en het ministerie van Justitie en Politie om concrete afspraken te maken.

Ramdjan onderkent dat de bestuursambtenaren niet altijd op de hoogte zijn van hun bevoegdheden, desondanks zijn er wel al boetes uitgedeeld aan overtreders. "Ik heb zelf een adres gevonden van een persoon die illegaal vuil heeft gedumpt, deze aan de dc doorgegeven. Naast de boete betalen moest de persoon ook de omgeving opschonen, waar die illegaal had gedumpt." Met dit voorbeeld onderstreept Ramdjan dat er echt een wet is waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Het dumpen van de zakken vuil is niet alleen een last voor de omgeving, maar kost de overheid meer geld. "Openbaar Groen is momenteel druk bezig plekken schoon te maken, maar het moet ook schoon blijven. Dat gebeurt niet als men vuil blijft dumpen. De opvoeding van de mensen door de overheid is in deze achterwege gelaten. Zoveel jaren waren er geen wetten of regels om de gemeenschap op te voeden en nu is deze gwenti vast blijven roesten. Ik begrijp wel dat de verandering niet binnen één nacht zal plaatsvinden, maar we moeten ergens beginnen, anders zijn we over tien jaar nog steeds op dezelfde plek; zonder verandering."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina