Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opnieuw discussie over dollarisering Surinaamse economie

Opnieuw discussie over dollarisering Surinaamse economie

08/10/2020 00:00 - Ivan Cairo

Opnieuw discussie over dollarisering Surinaamse economie

 

PARAMARIBO - Momenteel is er opnieuw een discussie gaande of de Surinaamse economie niet officieel zou moeten worden gedollariseerd, met name vervanging van de Surinaamse dollar door een internationaal convertibele munt zoals de US dollar of euro. De financieel-monetaire problemen zouden volgens voorstanders daardoor mogelijk voor een goed deel kunnen worden opgelost.

Socioloog Deryck Ferrier praat liever van internationaliseren van de binnenlandse kapitaalmarkt en liberalisatie van het internationaal valutaverkeer. Tijdens een discussie van Kenniskring Suriname dinsdagavond gaven hij, assembleelid Sham Binda, bedrijfskundige Vincent Roep en bedrijfseconoom Roberto Manniesingh hun visie over dollarisering van de Surinaamse economie.

Hoewel de optie dient te worden bestudeerd, waarschuwt Roep dat dollarisatie niet het wondermiddel hoeft te zijn om de huidige economische crisis op te lossen. Eerst zal volgens Roep en Ferrier onderzoek moeten worden gedaan naar de impact en of dollarisering wel een optie is en onder welke conditie deze optie zinvol zou zijn. Voorts zullen volgens Roep de politieke leiders consensus moeten zoeken. Daarnaast moet het besluit om te dollariseren grondwettelijk zijn.

Begrotingsdiscipline en good governance zijn volgens de bedrijfskundige de belangrijkste voorwaarden om uit de crisis te geraken. Voor Ferrier is dat productie voor afzet op de internationale markt. "Als je dat niet hebt of als conditie stelt voor wat je ook doet, dan heeft die dollarisering ook geen zin. Je moet de organisatie van je productie afstemmen op wat de wereld wil en niet op wat jij denkt te kunnen doen", aldus de socioloog.

Roep en Binda noemden als voordelen dat bij een volledige, formele dollarisatie er geen sprake meer zal zijn van monetaire financiering, inflatie zal kunnen stabiliseren en handel en buitenlandse investeringen zullen worden bevorderd vanwege de stabiele munt. Voorts zullen de lange en kortetermijnrente conform het monetair beleid van de vreemde munt stabiel blijven. De dollarisatie biedt volgens Roep ook kansen voor herordening van de Surinaamse economie. Vooral tegen de achtergrond van de verwachte forse inkomsten uit de offshore aardolie zou nu al moeten worden nagedacht hoe de economie te transformeren, vindt de bedrijfskundige.

De nadelen zijn, zoals Roep en Ferrier aangaven, dat Suriname geen soeverein monetair beleid meer zal kunnen voeren. Export wordt daarnaast de enige bron van inkomsten. Verder zal volledige dollarisatie enorm kostbaar zijn wat negatieve gevolgen zou kunnen hebben ten aanzien van het begrotingstekort. Het gebruik van een vreemde munt heeft volgens Roep ook consequenties voor de concurrentiepositie van het land en het comparatief voordeel van Surinaamse exporteurs. "Officiële dollarisatie kan sociaal-maatschappelijke gevolgen hebben", waarschuwde hij.

Desgevraagd zegt DSB-directeur Steven Coutinho tegen de Ware Tijd dat dollarisatie geen onderwerp is dat speelt binnen het Surinaamse bankwezen. "Je kan pas over iets nadenken, als het een oplossing vormt van een geconstateerd probleem", vindt hij. De vraag is volgens hem wat precies moet worden opgelost. "Inflatie? Devaluatie? Waar komt het probleem vandaan? Kan het anders opgelost worden?" werpt hij op.

Coutinho loopt niet warm van het idee om te dollariseren. "Het lijkt mij dat er andere oplossingen zijn voordat we onze nationale munt overboord gooien en ons monetaire beleid weggeven aan de FED", stelt de directeur. Het feit dat er maar een handjevol landen zijn die hun economie gedollariseerd hebben, namelijk Ecuador, El Salvador, Zimbabwe, Timor-Leste, Micronesie, Pala en Marshall Islands, geeft volgens de DSB-topman "al aan dat het niet een panacea is". Dollarisering is "ook niet makkelijk, noch waarschijnlijk wenselijk"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina