Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cultuur biedt kunstenaars platform

Afgestudeerde kunstenaars krijgen expositieruimte op directoraat Cultuur

08/10/2020 22:30 - Audry Wajwakana

Xamira de Vries (l) krijgt haar diploma overhandigd door Sunil Pulhjun, coördinator van de Nola Hatterman Art Academy.

Xamira de Vries (l) krijgt haar diploma overhandigd door Sunil Pulhjun, coördinator van de Nola Hatterman Art Academy. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Jonge afgestudeerde kunstenaars krijgen op het directoraat Cultuur een speciale ruimte om hun werken aan breed publiek te exposeren. Deze mededeling deed Cultuurdirecteur Roseline Daan donderdag tijdens de diploma-uitreiking aan de zeven afgestudeerden van de Nola Hatterman Art Academy (NHAA). "Op deze manier helpen we de afgestudeerden een stukje bekendheid verwerven en kunnen zij hun werken verkopen", zegt Daan tegen de Ware Tijd.

Om de afgestudeerden, Fabio Nojoredjo, Megan Peneux, Latoya de Gama, Xamira de Vries, Shawn Darmohoetomo, Jonathan Kastiel en Frank Goudmijn, niet uit beeld te laten raken, besloot het directoraat hen een podium te bieden. Het technisch team van Cultuur was woensdag al bezig met het schoonmake¬n van de ruimte.

NHAA-coördinator Sunil Pulhjun zegt dat het niet de eerste keer is dat de academie in één keer zoveel studenten afvaardigt. "Deze groep was erg gemotiveerd en is tot het uiterste gegaan, vandaar dit resultaat", looft hij hen. De afgestudeerden mogen volgens de coördinator altijd terugkomen op de academie voor advies.

De diploma-uitreiking vond plaats op het voorterrein van het NHAA-gebouw. De examencommissie, die bestond uit Kenneth Flijders, Jules Brand-flu en Rinaldo Klas, deed nog een laatste ronde langs de tentoongestelde werken van de afgestudeerden in het gebouw. Met hun notities in de hand namen zij plaats bij de studenten, die ze nog enkele tips gaven.

De studenten mochten voor hun afstudeerproject werken maken in de onderdelen waar zij sterk in zijn en zich prettig bij voelen. Er zijn onder meer schilderportretten, fantasieschilderijen en keramiekwerken gemaakt. Voor De Gama was de studie soms zwaar, vooral vanwege het te kort aan materiaal. "Er waren sommige dagen waarop ik zei: 'F* the school', maar dan was er een stemmetje in mijn hoofd dat mij erop attendeerde: 'Mijn diploma, mijn diploma'."

Opgelucht, breed lachend en vol trots laat De Gama, met haar diploma in haar hand, zich bij haar schilderwerken door de aanwezige camera's vastleggen. Aangezien zij de basistechnieken van schilderen heeft meegekregen en enkele daarvan in haar werken heeft toegepast, wil ze nu haar eigen 'weird art' gaan maken. "Ik houd ervan om mijn fantasie de vrije loop te laten en rare dingen te maken", vertelt ze.

Ook Goudmijn is blij dat hij eindelijk zijn diploma op zak heeft. Hij schreef zich enkele jaren geleden in om zich te verdiepen in houtsnijwerken. Ondanks die kunststijl niet op de academie wordt verzorgd, bleef hij. "Gelukkig, want ik heb schildertechnieken aangeleerd en keramiekwerken leren maken", zegt de afgestudeerde Goudmijn.

Zijn schilderwerken heeft hij op kunstzinnige wijze voorzien van houtenlijsten, waar hij bij enkele de houtsnijwerktechniek heeft toegepast. Hij is de enige afgestudeerde die keramische werken voor zijn afstudeerproject heeft gemaakt.

Puljhun geeft aan dat het afgelopen jaar niet gemakkelijk was voor de academie. Behalve een te kort aan materiaal, was de uitbraak van Covid-19 een uitdaging om de lessen voor de afgestudeerden voort te kunnen zetten. Hij dankte daarom de examinatoren, die tussentijds kwamen om de studenten persoonlijk te motiveren om hun studie nog dit jaar af te ronden.

Vanwege het nieuwe coronavirus is de tentoonstelling alleen op de dag van de diploma-uitreiking gehouden. Puljhun zegt dat de afgestudeerden nog een publieke tentoonstelling te goed hebben bij de academie, die op een nader te bepalen datum gehouden zal worden.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina