Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Artist in Residence' creatieve golf kunst- en craftsector

'Artist in Residence' creatieve golf kunst- en craftsector

07/10/2020 22:22 - Tascha Aveloo

Dakaya Lenz neemt woensdag haar intrek in Zus & Zo om te werken aan een reeks mini-schilderijen.

Dakaya Lenz neemt woensdag haar intrek in Zus & Zo om te werken aan een reeks mini-schilderijen. Foto: collectie Dakaya Lenz  

PARAMARIBO - "Je kan als ondernemer zitten klagen of je kan creatief zijn. En ik denk dat als je wil overleven in deze zware tijden, je dat wel moet doen", meent Bryan van 't Kruys de uitbater van Zus & Zo. De eetplek met een kunstzinnige inslag vlak bij de Palmentui­n heeft ook zijn slagen moeten incasseren vanwege de uitbraak van Covid-19.

Beneden werd, waar mogelijk, nog steeds eten verkocht. Boven, waar enkele craftspullen en kunstwerken staan, was open maar er kwam niemand. "Het was een creatieve golf waarbij je zit en nadenkt wat kan je doen en dan niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die het misschien moeilijker hebben dan jij. Als bedrijf zijn we afhankelijk van toerisme. Dat is er nu niet en dus is de souvenirshop zwaar getroffen", vertelt Van 't Kruys.

Ook de guesthouse op de tweede verdieping staat sedert maart leeg. Zus & Zo heeft door de jaren heen voornamelijk backpackers gehad van uiteenlopende nationaliteiten, die genoten hebben van het uitzicht op de Palmentuin. "We zitten midden in de stad en bieden gevarieerde maaltijden aan."

De directeur, een groot liefhebber van kunst en cultuur, kent een aantal mensen uit de sector en weet uit gesprekken met hen, dat het ook voor hen heel moeilijk was. "Ook die branche ligt vrijwel stil zonder uitzicht wanneer er weer wat zal gebeuren. Ik wilde eigenlijk allang de nu stille souvenirshop uitbouwen tot een galerie voor jonge kunstenaars, bijvoorbeeld voor zij die pas afgestudeerd zijn van de academie of autodidacten die wat kwalitatiefs aan te bieden hebben."

"We merken dat voornamelijk toeristen de weg naar ons vinden, behalve als we events hebben. Dan komen lokale Surinamers best wel." Het idee van Artist in Residence is meestal dat men naar het buitenland vertrekt of dat buitenlandse kunstenaars naar Suriname komen. Maar hiermee wordt een Surinaamse variatie gecreëerd. "De bedoeling is dat de kunstenaar die een week bij ons exposeert, mag slapen in één van onze beste kamers. En voor een stuk extra interactie zal hij of zij een workshop verzorgen", licht Van 't Kruys het idee toe.

Hij hoopt met dit event toch mensen te trekken. "Er zijn genoeg mensen die graag uit willen. Sommigen willen naar een dansi, maar 'pet pet tori' no de voorlopig. Maar ook dit is een gezellig uitje." Per keer mogen maar vijf man in de goed geventileerde open ruimte met mond- en neuskap. Intussen kan men genieten van de tuin, iets drinken en eten beneden in afwachting op hun beurt of gezellig na borrelen.

De tien kunstenaars en crafters die elk een week lang mogen exposeren zijn intussen bij elkaar gekomen voor een kennismaking en bezichtiging van de ruimte. Dakaya Lenz neemt woensdag als eerste kunstenaar haar intrek in Zus & Zo om er te werken aan een reeks mini-schilderijen. De bekende kunstenaar Marcel Pinas, die ruim ervaring heeft bij het doen van Artist in Residence en exposities, sprak de groep toe. "Hij gaf tips and tricks hoe zij hun zaak moeten inrichten en hoe een workshop eruit kan zien. Ik geloof dat dit echt een win-winzaak is, waar vele partijen iets uit kunnen halen. Kunstenaars worden uitgedaagd in hun creativiteit, ze verdienen wat, wij ook en men kan uit. Eindelijk!" lacht Van 't Kruys.

Na dit pilotproject zal er geëvalueerd worden en zal medio januari deel twee van start gaan. In december is er een ArtBazaar waar zij, die niet hebben kunnen deelnemen en de deelnemende kunstenaars, samenkomen. "De ideale plek om een kunstzinnig cadeau op de kop de tikken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen