Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vuilophaaldienst rijdt twee uur eerder uit

Vuilophaaldienst rijdt twee uur eerder uit

06/10/2020 09:59 - Arjen Stikvoort

Vuilophaal bij daglicht is volgens de aannemers voordeliger.

Vuilophaal bij daglicht is volgens de aannemers voordeliger. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het reguliere huisvuil in geheel Paramaribo en Wanica wordt vanaf 5 oktober in plaats van zes uur 's avonds om vier uur 's middags door de verschillende vuilnisophaaldiensten opgehaald. Op nationale feestdagen is dat twee uur 's middags. "Alle ruim dertig aannemers waren het er unaniem over eens om eerder met het ophalen van het huisvuil te beginnen", stelt Bholanath Narain, de tijdelijke leidinggevende van de vuilophaal- en vuilverwerkingsdienst van het ministerie van Openbare Werken, in gesprek met de Ware Tijd.

Met het met twee uur vervroegen van het ophalen van huisvuil, zijn aannemers en beladers eerder klaar met hun werk. Bovendien is het eerder bij daglicht beginnen veiliger voor hen, laat Narain weten. "Soms krijgen ze banden- of motorpech en staan ze tot in de late uurtjes langs de weg. Een ramp. Want hoe later je ophaalt hoe gevaarlijker het wordt; slangenbeten en ander gevaar liggen op de loer."

De aannemers moeten goed inventariseren in welke wijken het druk is en waar er als eerste moet worden begonnen, zegt Narain. "Er moeten natuurlijk niet te veel vuilniswagens op de weg komen. Daar moet nog goed naar gekeken worden." Narain verwacht niet dat het eerder aanbieden van de vuilniszakken aan de straat een probleem gaat opleveren. De meeste mensen zijn thuis. Bij een half uur voor ophaal aanbieden van het vuil, zullen de straathonden geen kans krijgen. Het zwerfvuil en de illegale stort worden in de ochtend al opgehaald door verschillende diensten, aldus Narain.

Aannemer Robbert White is enthousiast. Hij streed al jaren om eerder te mogen starten, maar haalde keer op keer bakzeil bij de vorige regering. "Deze regering heeft tenminste oor gehad voor onze problematiek. In de avonduren is het namelijk niet geschikt om vuil op te halen. We hebben veel last van bijtende honden, kunnen heel lastig zaken observeren, er is slechte straatverlichting en het is heel moeilijk om in een doodlopende weg achteruit te rijden in het donker." De infrastructuur voor het werk om 's avonds op te halen is niet goed, zegt White. "We hebben echt daglicht nodig."

Ook aannemer Biseswar Jagdiespersad is blij. "Door de late werktijden zijn arbeiders moeilijk te vinden. Ze werken het hele jaar door tot in de late avond, inclusief feestdagen. Ze zien hun gezin nauwelijks." Daarnaast vormen zandwegen tijdens de regentijd en de metershoge bosschages en het verouderde wagenpark grote problemen. "Niemand kan je zo laat komen helpen als je vast komt te zitten of motorpech hebt. Dus deze twee uurtjes zijn een stap in de goede richting."

De meningen zijn verdeeld onder de buurtbewoners. Maria Pinas ziet de bui al hangen. "Iedereen is 's middags nog op het werk. Hoe moet je dan zo snel je vuil verzamelen en aan de straat zetten? Nee hoor, 's avonds is beter." Marciano Samuels heeft het vuil gedelegeerd aan zijn vrouw, omdat hij zelf aan het werk is. "Geen probleem als ze 's middags komen. Mijn vrouw zet de zakken meestal buiten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina