Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederland wil geen contact met vicepresident Brunswijk

Nederland wil geen contact met vicepresident Brunswijk

03/10/2020 09:57 - Ivan Cairo

Omdat Ronnie Brunswijk (m) in 1999 door de rechtbank van Haarlem bij verstek werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel zal de Nederlandse regering geen contact met hem onderhouden tenzij noodzakelijk.

Omdat Ronnie Brunswijk (m) in 1999 door de rechtbank van Haarlem bij verstek werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel zal de Nederlandse regering geen contact met hem onderhouden tenzij noodzakelijk. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De Nederlandse regering wil de banden met Suriname weer aanhalen en versterken, maar met vicepresident Ronnie Brunswijk eigenlijk niets te maken hebben. Den Haag wil alleen contacten met de vicepresident onderhouden "als hier een functionele noodzaak voor is", stelt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, in een acht pagina's tellende notitie over de betrekkingen met Suriname die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

"De positie van vicepresident Brunswijk is een aandachtspunt in de relatie met de nieuwe regering. Ronnie Brunswijk is in 1999 door de rechtbank Haarlem bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel", aldus Blok. De Nederlandse regering zal geen contact met Brunswijk onderhouden tenzij dat noodzakelijk is. Ditzelfde standpunt was ook ingenomen door Den Haag toen Desi Bouterse in 2010 bij democratische verkiezingen als president van Suriname werd gekozen. Bouterse, die in zijn hoedanigheid als president diplomatieke onschendbaarheid genoot, moet nog een straf in Nederland uitzitten. Hij werd in 2000 bij verstek veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag tot elf jaar gevangenisstraf voor de handel in cocaïne.

Blok voert verder aan dat Nederland waarde hecht aan de historische, culturele, economische en persoonlijke banden die de Nederlandse en Surinaamse samenleving met elkaar verbinden. Met de nieuwe regering in Suriname kan de bilaterale relatie weer zo ingericht worden dat deze recht doet aan deze banden en waarmee de belangen van beide landen gediend kunnen worden. President Santokhi heeft de wens tot nauwere samenwerking met het koninkrijk diverse malen, ook publiekelijk, uitgesproken, zegt de bewindsman.

Bij de gewenste betrekkingen met Suriname hoort een moderne en brede samenwerking alsook ruimte voor een open dialoog. Onlangs hebben Nederland en Suriname de eerste stappen hiertoe gezet: minister-president Rutte had op 14 juli een telefonisch onderhoud met president-elect Santokhi. Blok had op 17 juli een telefonische kennismaking met Albert Ramdin, de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zij ontmoetten elkaar in augustus in Nederland. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking had toen ook een onderhoud met Ramdin.

In navolging van de gesprekken zal een interdepartementale hoogambtelijke missie onder leiding van Buitenlandse Zaken later dit jaar, en onder voorbehoud van ontwikkelingen op het vlak van Covid-19, in nauwe samenspraak met Suriname de terreinen van samenwerking nader uitwerken in Paramaribo. Afgesproken is alvast dat nog vóór de onafhankelijkheidsviering van Suriname op 25 november beide landen weer ambassadeurs zullen aanstellen als hun diplomatieke vertegenwoordigers. De gemeenschappelijke taal, het gedeelde cultureel erfgoed, de uitgebreide sociale netwerken die beide landen met elkaar verbinden en de wederzijdse belangen vormen, aldus Blok, bepalende uitgangspunten voor het beleid ten aanzien van Suriname.

De economische bedrijvigheid tussen de landen, de bevordering van de rechtsstaat en veiligheid, cultuur en erfgoed, gezondheidszorg en milieu, water en klimaat zijn belangrijke gebieden van samenwerking waar de Nederlandse regering graag op zou willen inzetten. De samenwerking met de Surinaamse overheid zal niet beperkt zijn tot de bilaterale sfeer, benadrukt de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina