Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eenig: 'Ik ben niet hier om de basya uit te hangen'

Eenig: 'Ik ben niet hier om de basya uit te hangen'

03/10/2020 07:53 - Jason Pinas

Earnie Eenig, de nieuwe directeur van de SRS. Hij wil vooral samenwerken om het bedrijf te moderniseren.

Earnie Eenig, de nieuwe directeur van de SRS. Hij wil vooral samenwerken om het bedrijf te moderniseren. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Earnie Eenig, de nieuwe directeur van Stichting Radio-omroep Suriname (SRS) zal in de komende periode bergen werk moeten verzetten om het radiostation uit het slop te halen. Hij is vrijdag tijdens een persconferentie officieel aangesteld als opvolger van Guno Ravenberg.

Volgens Stanley Dijksteel, voorzitter van de raad van toezicht, wordt Eenig de eerste persoon die in dienst komt van de stichting als parastataal bedrijf. De andere 92 medewerkers zijn in dienst van de overheid. Dijksteel benadrukt dat de SRS binnen niet al te lange tijd de glans van weleer terug moet krijgen. Het bedrijf moet getransformeerd worden tot een winstgevend staatsbedrijf.

De nieuwe directeur beseft dat dit geen gemakkelijke taak zal zijn maar, samen met de ondersteuning van collega's, zal hij het station weer naar de top trekken. "Mijn stokpaardje zal zijn communiceren en dingen samen doen met elkaar. Ik ben niet hier om de basya te komen uithangen. Ik wil samenwerken met eenieder", onderstreepte Eenig in zijn toespraak.

Zowel Dijksteel als de nieuwe directeur wijst erop dat de financiële positie van de SRS niet rooskleurig is. Uit informatie van consultant Eduard van Leeuwen die pro Deo het staatsbedrijf doorlicht blijkt dat het station al jaren slecht boert en voornamelijk door overheidssubsidie het hoofd boven water houdt. Het streven is daarom zo snel als mogelijk uit de rode cijfers te geraken.

Eenig: "We gaan naar verzelfstandiging. Dat is een grote uitdaging in deze Covid-19-situatie omdat de middelen niet voor het oprapen liggen. Maar ik geloof wel dat met een goed functionerende marketingafdeling het zal lukken." Volgens de consultant is het nu nog niet helemaal duidelijk hoeveel Ravenberg heeft overgedragen. Het is wel meteen te merken dat de boekhouding van het bedrijf niet zuiver is. Dijksteel: "De boekhouding verliep tot op dit moment malafide, maar dat wil nog niet zeggen dat er duidelijke malversaties zijn gepleegd."

De programering van de SRS zal in de komende tijd ook worden aangepast. Volgens Olu Abena, die naast lid van de rvt belast zal zijn met de nieuwe programering, zal er wel rekening worden gehouden met de vaste luisteraars. Echter, zal de staatsradio ook meer nieuw publiek proberen aan te trekken met haar nieuwe stijl. "Het wordt een concept dat ervoor zal moeten zorgen dat alle groepen in de samenleving zich aangesproken voelen. Er komt een betere balans." Hij zegt dat er ook meer korte nieuwsuitzendingen zullen komen. Daarnaast zal het station investeren in social media. "We gaan ervoor zorgen dat niet één omroeper populair is, maar allemaal", benadrukte Abena.

Dijksteel zegt dat de staatsradio niet meer zal worden gebruikt als propagandamachine van een toevallige regering. Wel zal de mogelijkheid worden gecreëerd voor hen die dat willen zendtijd te kopen. Ex-directeur Guno Ravenberg heeft volgens de nieuwe leiding gevraagd om zijn programma's te continueren. Dat mag, maar volgens Dijksteel zal hij net als alle andere mensen die iets willen doen op de SRS, moeten betalen.

De voorzitter van de raad onderstreept dat ook het personeel binnenkort wordt geëvalueerd. Hij zegt echter dat niemand brodeloos zal worden gemaakt. Vast staat wel dat het personeelsbestand behoorlijk geslinkt zal worden. Wie niet mee kan met de nieuwe stroom zal bij de gesprekken worden gevraagd terug te gaan naar zijn oorspronkelijke ministerie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina