Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President: 'Mi stuka nanga kokolampu'

President: 'Mi stuka nanga kokolampu'

02/10/2020 02:20 - Naomi Hoever

President Chandrikapersad Santokhi (m) spreekt de leerlingen Mulo Flora toe. Naast hem Onderwijsminister Marie Levens, die hem vergezelde tijdens zijn scholenbezoek.

President Chandrikapersad Santokhi (m) spreekt de leerlingen Mulo Flora toe. Naast hem Onderwijsminister Marie Levens, die hem vergezelde tijdens zijn scholenbezoek.  

PARAMARIBO - President Chan Santokhi heeft op de eerste schooldag een aantal scholen bezocht. Hij begon zijn scholentour vergezeld van de ministers Marie Levens (Onderwijs en Cultuur) en Amar Ramadhin (Volksgezondheid) op Mulo Flora.

Levens sprak de pupillen moed in en zei dat ze moeten volhouden ongeacht de situatie; zodoende kan het een mooi schooljaar worden. De president typeerde de eerste schooldag als spannend. Hij zei dat het onderwijs is gestart in wat bekend staat als het nieuwe normaal. "Covid is dreigend en ernstig. Laat Covid afstand creëren, maar laten onze harten dicht bij elkaar zijn", sprak het staatshoofd.

Verder stelde hij dat er met Covid beschermend moet worden gewerkt om normaal te functioneren, vandaar de maatregelen. "Als men zich aan de regels houdt zal spoedig tot normalisatie worden overgegaan", stelde hij. "De school is bijzonder belangrijk. Zonder onderwijs hebben wij geen toekomst." De aanpassingen zullen volgens het staatshoofd blijven totdat er een vaccin gevonden is. Het moet volgens hem voorkomen worden dat het onderwijsproces onderbroken wordt door het coronavirus.

Het staatshoofd benadrukte dat hij het ook niet gemakkelijk heeft gehad. "Nanga kokolampu mi stuka en zonder water en elektriciteit. We moesten water uit de put halen. Kijk wat ik geworden ben! Dan kan jij het ook!" Hij beloofde dat er een oplossing gezocht zal worden voor scholieren die het tarief van SRD 5 voor de particuliere bussen niet kunnen betalen. Dat zou volgens hem geen reden mogen zijn dat een kind de school niet kan bezoeken.

Hij sprak over gratis onderwijs en schoolvervoer. Alleen zij die het niet kunnen betalen zullen geholpen worden. Dat geldt ook voor studiefinanciering. "Geld mag voor deze regering geen obstakel zijn om te studeren. Als het toch een barrière is gaan wij daarop inspelen."

Vervolgens ging het staatshoofd naar het SPI. Directeur Hortence Promes noemde het onderwijs een uitdaging. Ze sprak over het behouden van standaarden en principes. In haar speech zei ze dat er kwalitatieve leerkrachten zijn afgeleverd de afgelopen veertig jaar. Promes zei dat kinderen meer behoefte hebben aan rolmodellen.

Levens zei dat ze bewust in het onderwijs is gestapt en zelf ook op het SPI heeft gezeten. Zij koos in tegenstelling tot haar vriendinnen niet voor het VWO, maar voor de kweekschool. "Deze school heeft me gemaakt tot wat ik vandaag ben", verzekerde ze.

Op het SPI zei Santokhi dat het een zware uitdaging is geweest voor het onderwijs. Hij sprak over het anders inrichten van de maatschappij alsook de schoolprogramma's. "Alle leiders die gekozen worden, hebben hun basis bij u gehad." De president zei dat onderwijs beschikbaar moet zijn voor iedereen. Hij benadrukte dat de woonplaats niet bepalend moet zijn voor de mogelijkheden. Het binnenland zal daarom bijzondere aandacht krijgen. De president hoopt dat de uitdagingen van Covid toch tot betere resultaten leiden.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina