Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We lusten hem niet meer'

'We lusten hem niet meer'

01/10/2020 00:00 - Jason Pinas

'We lusten hem niet meer'

Minister Bronto Somohardjo en zijn vader Salam (nog net zichtbaar) zijn niet langer gelust door het personeel van Biza. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Personeelsleden van Binnenlandse Zaken (Biza) die de wacht zijn aangezegd door minister Bronto Somohardjo, zijn niet te spreken over zijn houding. Ondersteund door de vakbond eisen ze daarom dat hij wordt vervangen door president Chandrikapersad Santokhi.

De gebelgde ambtenaren hebben gisteren aan vicepresident Ronnie Brunswijk een petitie aangeboden. Hij zei later op de dag met de president en de raad van ministers de situatie te bespreken en beloofde de groep dat er zeker een oplossing komt.

In de petitie wordt gevraagd dat Somohardjo binnen niet al te lange tijd plaats maakt voor iemand die het ministerie beter kan leiden. "Wij van de bond constateren dat de minister niet naar behoren functioneert. Zijn focus ligt op het voeren van een politieke strijd en een heksenjacht op politiek andersdenkenden", zei Aliza Grant, voorzitter van de Algemene Bond Personeel Biza, aan de vicepresident. "Wij lusten hem niet meer", riep de groep ter ondersteuning.

Volgens de voorzitter heeft een aantal leden al maanden geen salaris ontvangen. Hierdoor komen ze in steeds grotere financiële problemen. Over de reden waarom ze niet worden uitbetaald tast het bondsbestuur in het duister. Grant benadrukt dat Somohardjo sinds zijn aantreden meerdere partijloyalisten in dienst heeft genomen voor sleutelfuncties terwijl zij het werk niet aankunnen. "We willen dat dit stopt en dat mensen die inzicht hebben in het ambtelijke systeem de functies krijgen."

De minister probeert met "kunstgrepen en zogenaamde schokkende onthullingen" zijn positie in stand te houden, verstrekt daarbij onjuiste informatie en schendt daarmee de privacy van werknemers. "Derhalve zeggen wij het vertrouwen in hem op en verzoeken we om hem op een ander ministerie te zetten", zegt de bond in de petitie.

De ontevreden ambtenaren zijn ook niet te spreken over Paul Somohardjo, vader van de minister, die bij tij en ontij op het ministerie is en seksistische opmerkingen maakt tegenover vrouwelijke medewerkers. De minister houdt naar aanleiding van de ontstane situatie vandaag een persconferentie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen