Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geen Covid-19-steun

COMMENTAAR: Geen Covid-19-steun

01/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Geen Covid-19-steun

 

UIT DE CIJFERBRIJ die president Chandrikapersad Santokhi dinsdag heeft gepresenteerd bij het uitspreken van zijn jaarrede, is duidelijk geworden wat al een tijd in de lucht hing: de bevolking hoeft voorlopig niet te rekenen op de eerder toegezegde ondersteuning om de Covid 19-klappen op te vangen. Terwijl wereldwijd overheden vele miljarden dollars uittrekken om het leed voor de bevolking te verzachten, laat vooral deze regering de zwaar getroffen Surinamers het maar uitzoeken.

De vorige regering van Desi Bouterse had ten minste nog SRD 400 miljoen gereserveerd om enige verlichting te brengen. Dat volgens zijn opvolger niet alle uitgaven zijn verantwoord, is een tweede. Oudjes, gezinnen met kinderen en mensen met een beperking ontvingen eenmalig SRD 1.000, daarnaast werden voedselpakketten verstrekt. De regering-Santokhi heeft bij haar aantreden de indruk gewekt dat de steun, al dan niet in aangepaste vorm, zou worden voortgezet en zocht daar ook geld voor. Na lang debatteren gaf De Nationale Assemblee vrijdag toestemming om alvast SRD 1,5 miljard monetair voor dit doel te financieren. Maar in de begroting is hier nauwelijks iets van terug te vinden, alleen SRD 200 miljoen voor voedselpakketten.

De indruk bestaat dat het geld van de monetaire financiering is gebruikt voor het betalen van de ambtenarensalarissen van september. Want minister Armand Achaibersing liet diezelfde vrijdag vol trots weten dat hij er al in was geslaagd ze deze keer op eigen kracht te betalen. Terwijl hij in de weken daarvoor in gedegen presentaties keer op keer aangaf dat de staat een maandelijks tekort heeft van SRD 400 miljoen en dat daardoor vooral die salarissen een probleem waren. Achaibersing zei niet hoe hij het toch had klaargespeeld, maar het is niet ondenkbeeldig dat het uit die SRD 1,5 miljard is gehaald. Op zich zou daar niets mis mee zijn, ware het niet dat het parlement op het verkeerde been is gezet en geld is gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het was bestemd. En dat Covid-19-slachtoffers dus het nakijken hebben.

Dat vermoeden wordt versterkt door een bekendmaking van de Communicatie Unit van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken van vrijdag, waarin wordt gesteld dat er nog geen uitkering uit het Covid-19-fonds wordt betaald aan zij die hun baan hebben verloren. Dus dat belooft niet veel goeds voor gedupeerden en ook oudjes en kinderrijke gezinnen moeten het zelf maar zien te redden. Het vervelende is dat de regering-Santokhi een open communicatie met de bevolking heeft beloofd, maar zich - ook in deze kwestie - in nevelen hult en daarmee het gedrag van de vorige regering kopieert. Maar mensen hebben vooral behoefte aan duidelijkheid en vooral eerlijkheid. Wil of kan je niet betalen wat je hebt beloofd, zeg dat dan gewoon. Surinamers zijn creatief genoeg om vaak zelf een oplossing te zoeken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina