Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het lege koffertje

COLUMN: Het lege koffertje

01/10/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Het lege koffertje

Stuart Rahan  

Als vandaag de scholen weer beginnen is er net zoveel ongewis als de inhoud van het koffertje dat president Chan Santokhi overhandigde aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Maar volgens Onderwijsminister Marie Levens is er geen reden tot paniek

Echter betreft haar zorg de voortgang van het nieuwe schooljaar met als grootste onzekerheidsfactor de aanwezigheid van het coronavirus. Voor alles is er een oplossing, stelt zij de samenleving gerust maar zolang het virus niet onder controle is, geldt de garantie tot de schoolpoorten. Eenmaal binnen de schoolmuren is de realiteit anders. Marie Levens kijkt graag naar het buitenland, maar vergeet dat elke samenleving een andere cultuur heeft. De tijdelijke opleving van het virus zoals in andere landen wil zij echter niet.

Wat Marie Levens wil, is aan dove virusoren gesproken. Waar zij één en al optimistisme uitstraalt zonder ook maar rekening te houden met een mogelijke verdere verspreiding, koos haar collega Amar Ramadhin van Volksgezondheid voor voorzichtigheid. Geen code oranje als beloning voor daling van het aantal actieve besmettingen. Ramadhin handhaaft code rood. Het coronavirus heeft geen politieke ambities, maar is gebaat bij een cultuur van warmte tussen mensen onderling. Afstand houden is lastig als jij je schoolvrienden maanden niet hebt gezien en deze warme cultuur heeft al in Nederland bewezen geen warm welkom te zijn.

Boten, bussen en ander openbaar vervoer, waar menig schoolgaande jongeren ook gebruik van zullen maken, blijken al na een weekevaluatie niet te voldoen aan de strenge eisen voor het 'nieuwe normale vervoer'. Er zijn strengere straffen in het vooruitzicht gesteld maar of handhaving consequent zal worden doorgevoerd is twijfelachtig. Ik hoor vervoerders al klagen over het beperken van hun 'hossel' omdat ook zij een gezin hebben te onderhouden. Of minister Albert Jubithana van TCT net zo optimistisch is als Marie Levens of net zo streng als Amar Ramadhin maakt nu al duidelijk dat eenheid in beleid van dit nieuwe kabinet nu nog een verdeeld beeld geeft. Wat zeker is, is dat het credo van NPS-premier Jopie Pengel - 'wacht even, wees gerust, alles komt terecht' - hier geen zoden aan de dijk legt. Van het ondersteunende 'tay hori' zal dus afgeweken moeten worden naar bestendiging van de 'volksgezondheid eerst'.

Chan Santokhi was dinsdag vergeten dat de verkiezingen al enkele maanden achter de rug waren. Hij wees wederom met het beschuldigende vingertje naar zijn voorgangers. De doelpunten die hij dacht te scoren waren ongeldig. De enige geldige scores die Chan en Ronnie kunnen boeken is daar waar wij onszelf verrijkten in het verleden, een drastisch einde aan te maken. Als blijkt dat vierhonderd staatsadviseurs ons in een diepe crisis deden belanden, is hun een bedankbriefje schrijven de minste vereiste. Niemand zal treuren om hun afwezigheid omdat zij ook nimmer aanwezig waren toen hun broodnodige advies voor het redden van de samenleving uitbleef.

En dan zit je hoopvol te wachten op een verbeterde aanpak voor het komende begrotingsjaar ten opzichte van de voorgangers. Blijkt helaas ook Santokhi zich rijk te rekenen met leningen. Onze uitgaven zorgen voor een disbalans. Onze inkomsten als minder ernstig of rooskleuriger voorstellen, is bezijden de transparantie. Elke reële financiële stap legt de open wonden nog meer bloot wat de VES nu al zorgen baart. Economisten zijn de brengers van droge feiten. Optimisme is politiek ingegeven. 'Wi e go set' en kon' is net zo propagandistisch beladen als 'We can do the job'. Ze hebben slechts twee dingen met elkaar gemeen: oliedollars en dure berenhuiden. De griffier van De Nationale Assemblee zal er ook het zijne van denken. Diep in gedachten verzonken loopt hij van Chan naar Marinus met het koffertje dat met het jaar leger en lichter wordt. "Wanneer hadden wij voor het laatst een begrotingsoverschot?"

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina