Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bij maatregelen graag ook perspectieven'

'Bij maatregelen graag ook perspectieven'

01/10/2020 10:01 - Wilfred Leeuwin

VSB-voorzitter Bryan Renten (derde vanuit links) en bestuursleden tijdens het overleg met minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie.

VSB-voorzitter Bryan Renten (derde vanuit links) en bestuursleden tijdens het overleg met minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Foto: NII  

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ziet graag dat de regering bij het opsommen van maatregelen om de moeilijke financieel economische situatie het hoofd te bieden, meteen ook perspectieven aanbiedt aan de samenleving en in haar geval het bedrijfsleven. De jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi is volgens VSB-voorzitter Bryan Renten een opsomming van zaken die in een eerder stadium al zijn aangekondigd, zoals het beheren van kosten, maatregelen om de inkomsten van de overheid te vergroten, ordening te brengen in sectoren en aanpakken van corruptie en verspilling die zich bij de vorige regering heeft plaatsgevonden.

Renten: "Op zich zijn er geen nieuwe beleidsmaatregelen aangekondigd die niet eerder bekend waren." De VSB is zich volgens haar voorzitter van bewust dat de genomen maatregelen nodig zijn. "Maar dat is onvoldoende. Wij kijken in de komende drie tot zes maanden uit naar duurzame structurele maatregelen om het ondernemerschap te bevorderen en werkgelegenheid te creëren. Graag zien we dat ondernemers die zich inzetten ook worden gestimuleerd en beloond."

Volgens hem hoeft de regering niet te wachten op na de negen maanden die ze nodig heeft in de eerste fase. "Het perspectief kan alvast worden aangeboden. Als dat er is zullen wij zeker het beleid ondersteunen. Er moeten met de maatregelen perspectieven geboden worden zodat we weten waar we naar toe koersen en niet slechts hoeven in te leveren", aldus Renten.

Volgens de VSB-voorzitter zullen de maatregelen effect hebben op de kostprijs van goederen afhankelijk van de industrie. Zo zullen als gevolg van de unificatiekoers de invoerrechten op bepaalde producten in de economie doorwerken. Kosten voor transport en omzetbelasting zullen zeker stijgen.

Anderzijds hoopt Renten dat de genomen maatregelen met de unificatiekoers leiden tot rust op de valutamarkt en stabiliteit. "In het algemeen hebben wij begrip voor de maatregelen en willen zo veel als mogelijk meewerken, maar de regering heeft wel de verplichting om wat ons betreft nog voor het einde van het jaar een perspectief te bieden." Volgens de voorzitter zullen die perspectieven wel eerst met andere partners zoals de VSB moeten worden doorgesproken.

Renten vindt daarnaast dat de regering een veel betere job moet doen in het in dialoog treden met de samenleving. "Dat moet breed gebeuren, met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, de vakbonden en anderen."

Hij adviseert ten aanzien van de begroting dat die kritisch wordt bekeken door de regering en dat die de opmerkingen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) niet links laat liggen. "Wij verwachtten dat er tijdens de begrotingsbehandeling meer inzage wordt gegeven in de cijfers", aldus Renten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina