Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderhandelen grote uitdaging voor vakbeweging

Onderhandelen grote uitdaging voor vakbeweging

29/09/2020 18:01 - Aidy Pinas-Agodeba

Onderhandelen grote uitdaging voor vakbeweging

Foto: abvv-basf-tbe.be  

PARAMARIBO - Is onderhandelen van vakbonden met werkgevers onder normale omstandigheden een uitdaging, door de uitzonderingssituatie vanwege het coronavirus en de situatie aan het koersenfront wordt het nog moeilijker. Dit blijkt uit gesprekken van de Ware Tijd met exponenten van de vakbeweging.

Lloyd Pool, Yone Gorisson en Robby Naarendorp zijn drie van de vele vakbondsleiders die zich zorgen maken, onder meer over de ontwikkelingen aan het prijzenfront. Ze zijn zich ook bewust van de situatie waarin veel werkgevers verkeren, maar vinden dat die hun personeel wel financieel tegemnoet zullen moeten komen.

Pool, voorzitter van de personeelsbond van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, merkt een toenemende druk. "De bond heeft ongeveer twee weken geleden een brief gestuurd naar de directeur om te onderhandelen, omdat de werknemers het niet zullen redden. We weten dat bedrijven zich in moeilijk vaarwater bevinden."

Hij koestert geen vewachting, maar stelt zich wel positief op. Pool wil niet pessimistisch zijn, maar zoals de situatie er nu uit ziet zal het volgens hem de komende periode niet makkelijk zijn, gezien de prijsontwikkeling.

Vakbondsvrouw Yone Gorisson zit meer bij de parastale bedrijven en is van plan directies aan te schrijven om te onderhandelen. De parastatale bedrijven krijgen subsidie en nagegaan zal moeten worden hoe de overheid hen tegemoet kan komen in deze moeilijke situatie.

Robby Naarendorp vertegenwoordigt vakbonden bij zowel de overheids- als particuliere sector, zoals onder meer de Regionale Gezondheiudsdienst, het Diakonessenhuis en het St. Vincentius Ziekenhuis. "Als we bijvoorbeeld kijken naar deze twee, dan wordt het moeilijk." Hij weet dat hun inkomsten flink zijn afgenomen, terwijl ze nu juist meer moeten uitgeven.

Het streven is dat personeel van de particuliere ziekenhuizen niet minder gewaardeerd wordt dan dat van de overheidsinstellingen. "Als we kijken naar de jaarinflatie en wil je op dat niveau komen dan praten we over minimaal 40 procent verhoging." De vakbondsleider kijkt vooral ook uit naar de maatregelen van de regering om de druk bij de samenleving te verlichten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina