Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering zoekt 'honderden miljoenen' bij IMF

Regering zoekt 'honderden miljoenen' bij IMF

26/09/2020 09:56 - Ivan Cairo

President Santokhi (l) en minister Achaibersing (r) lieten weinig los over de gang naar het IMF.

President Santokhi (l) en minister Achaibersing (r) lieten weinig los over de gang naar het IMF. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De regering heeft officieel een verzoek bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingediend voor financieel-monetaire steun. Deze steun zal ertoe moeten bijdragen dat de herstructurering van de Surinaamse economie succesvol kan worden doorgevoerd.

Hoeveel geld Suriname bij het IMF wil loskrijgen wenst de regering vooralsnog niet prijs te geven. Het enige dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning hierover tijdens de persconferentie van donderdag kwijt wilde was dat het gaat om "een paar honderd miljoen dollars".

Paramaribo komt er niet onderuit internationaal geld te zoeken. "We hebben hulp nodig", benadrukte de bewindsman. Vooralsnog is onduidelijk wanneer de onderhandelingen met het IMF zullen worden afgerond. De afgelopen periode heeft de Amerikaanse regering Suriname toegezegd te zullen assisteren bij zijn pogingen hulp van het IMF te krijgen.

Dat er nu kostenverhogende maatregelen worden doorgevoerd om de scheve verhoudingen in de economie recht te trekken zijn volgens president Chandrikapersad Santokhi onvermijdelijk. Op maandbasis heeft de regering een financieringstekort van tussen de SRD 200 en 500 miljoen om aan haar verplichtingen te voldoen. Hij merkte op dat met lenen alleen de crisis in het land niet opgelost zal worden. Vandaar de kostenverhogende maatregelen waaronder afschaffing van subsidies. "Er is geen andere optie. Laten we een keertje goed dat kankergezwel weghalen, zodat patiënt Suriname weer gezond wordt", aldus de president.

De druk komt voornamelijk vanwege schuldverplichtingen die moeten worden nagekomen waaronder aflossing van buitenlandse schulden, rentebetalingen en achterstallige betalingen. Komende maand moet de regering ruim 26 miljoen US dollar op tafel leggen om de rente voor de obligatielening van 550 miljoen US dollar te betalen. In december moet ook zes miljoen US dollar worden opgehoest voor aflossingen, geld dat de staat niet heeft, zei het staatshoofd.De reguliere inkomsten van de overheid zijn niet genoeg om alle uitgaven te dekken. Inkomsten uit dividenduitkeringen van Staatsolie en de grote goudmaatschappijen zijn verpand of gecedeerd aan schuldeisers in binnen en buitenland.

Minister Achaibersing benadrukte dat een crisisbeleid wordt uitgevoerd. Hiervoor is ongeveer negen maanden uitgetrokken. De minister en de president merkten op dat het geen enkele zin heeft dat de overheid aan de ene zijde met de crisismaatregelen broodnodige inkomsten genereert om deze aan de andere kant weer uit te geven aan subsidies in sectoren zoals de goudsector die goed geld verdienen. Dat is water naar zee dragen. Daarom zal de government take op de dieselprijs niet geschrapt worden zoals door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven is gevraagd. De Financiënminister stelde dat de keus is gemaakt, dat de economie op reële gronden moet draaien. "Sectoren die in problemen komen gaan we met fiscale incentives ondersteunen", aldus de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina