Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staats- en bootvervoer liggen nog stil

Staatsvervoer en particuliere boten liggen nog stil

22/09/2020 05:59 - Gilliamo Orban

Staatsvervoer en particuliere boten liggen nog stil

 

PARAMARIBO - Terwijl de particuliere bussen sinds gisteren volgens een aangepast tarief en met inachtneming van de Covid-19-protocollen weer rijden, wachten de bus- en boothouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) af. Zij willen namelijk ook tariefaanpassing, waardoor ook hun inkomen zal stijgen. Alle openbaar vervoer dus particulier en overheid heeft vanaf midden maart stilgelegen vanwege het coronavirus. De chauffeurs van het NVB hebben over de afgelopen vier maanden geen salaris ontvangen.

"We hebben tot en met mei de Covid-19-vergoeding gehad, terwijl we het geld nodig hebben om onze bussen en boten een onderhoudsbeurt te geven. Sommige bushouders moeten bijvoorbeeld een nieuwe accu aanschaffen", zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), tegen de Ware Tijd. Hij zal dinsdag praten met Fariyal Renfurm, president-commissaris tevens waarnemend directeur van het NVB, om uit de impasse te geraken.

Ook minister Albert Jubithana van Transport Communicatie Toerisme (TCT) zal spoedig een gesprek hebben met de belangenorganisatie. Hij zegt dat betaling van deze vervoerders al goedgekeurd is door de Raad van Ministers, maar wil hierover niet in detail treden. "We willen binnen een week op één lijn staan met de vertegenwoordigers van het staatsvervoer, omdat veel burgers hiervan afhankelijk zijn. Nu de tarieven van de particuliere bushouders zijn verhoogd, moeten we ook deze mensen tegemoetkomen." De bewindsman streeft ernaar om bij de start van het nieuwe schooljaar over ruim een week, het staatstransport te garanderen.

Jubithana wil ook binnen een week een overeenkomst bereiken met de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne. Een groot deel van de daar aangesloten boothouders onderhoudt het belangrijke traject Meerzorg-Paramaribo. "We kunnen nog niet tot overeenstemming komen over een nieuw tarief, want hun voorstel is niet reëel. Je kunt de mensen niet overvragen, omdat je met een lege boot weer naar de overkant moet", stelt de bewindsman. De bedoeling is dat ook deze boothouders geen brandstofcompensatie meer zullen krijgen, zoals dat intussen is gebeurd bij particuliere bushouders.

Kishen Sital van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne zegt dat niet alleen het tarief een knelpunt is. "Bij springvloed kunnen we wel aanmeren, maar gewoonlijk gaan we vastzitten voordat we de oever bereiken. Dit is te wijten aan het feit dat we al zes maanden daar niet hebben aangemeerd en de modder zich op die plek isgaan ophopen." De steiger te Meerzorg is gedeeltelijk ook weggespoeld, na te zijn aangevaren door een vissersboot. De minister weet hiervan en zegt dat de situatie zal worden hersteld. Hij is er niet over geïnformeerd dat de boten niet meer kunnen aanmeren bij de Platte Brug aan de Waterkant, zoals door Sital is beweerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina