Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cocaïne in ‘vliegtuig’ first-lady Santokhi

Cocaïne in ‘vliegtuig’ first-lady Santokhi

19/09/2020 13:00 - Ivan Cairo

Cocaïne in ‘vliegtuig’ first-lady Santokhi

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Nederlandse justitie doet momenteel onderzoek naar een zeer recente cocaïne-zending vanuit Suriname naar Nederland. In het KLM-vliegtuig waarmee first-lady Melissa Santokhi-Seenacherry op zaterdag 12 september naar Nederland is vertrokken, werd na aankomst op Schiphol 20 kilo cocaïne onderschept. Het spul was verstopt onder panelen van het vrachtruim.

"Om de drugs daar te bewaren moet je de platen eerst losschroeven en verwijderen. De vraag is hoe het komt dat zo veel drugs de controle te Zanderij is gepasseerd", zegt een bron die op de hoogte is van deze zaak. Een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris zoekt niet veel achter de cokezending of enig verband met de first-lady of de regering. "Dit had op elke andere vlucht kunnen gebeuren. Toevallig zat de first-lady op deze". Korpschef Roberto Prade bevestigt dat er drugs in het vliegtuig is gevonden, maar dat aan hem gerapporteerd is dat het om 10 kilo gaat.

De afgelopen periode zijn onder andere ook in België en Frankrijk grote partijen uit Suriname verzonden cocaïne in beslag genomen. In het Franse Duinkerke werd begin augustus 1357 kilo coke aangetroffen in een container die vanuit Paramaribo was verscheept. De drugs met een waarde van meer dan vijftig miljoen euro was bovenop een lading rijst in pakken van ongeveer 50 kilo. De bedoeling was dat de container via Duinkerke in België zou terechtkomen.

Volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) vertoeft de first-lady op privébezoek in Nederland, maar tegenover de Nederlandse pers praat zij over haar "eerste werkbezoek" aan het land. Santokhi-Seenacherry wordt op haar reis begeleid door VHP-topper Prashant Baldew en de jurist Prenobe Bissessur. Kort na aankomst in Nederland bracht de echtgenote van de president een bezoek aan de gemeente Diemen, waar ze op het gemeentehuis werd ontvangen door burgemeester Erik Boog.

Dat bezoek resulteerde in vragen van de Ouderenpartij Diemen die van de burgemeester wilde weten of de first-lady zich aan de in Nederland geldende quarantaineregels voor passagiers uit Suriname heeft gehouden. Wie uit Suriname komt moet daar tien dagen in quarantaine. Op 15 september, drie dagen na aankomst, werd Santokhi-Seenacherry ontvangen op het gemeentehuis. De afgelopen dagen heeft de first-lady ook ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van bedrijven in Nederland.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina