Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We gaan op een 'nieuwe' leest schoeien'

'We gaan op een 'nieuwe' leest schoeien'

18/09/2020 10:03 - Arjen Stikvoort

'We gaan op een 'nieuwe' leest schoeien'

Henk van der Zwan, zaakgelastigde van Nederland in Suriname. Foto: rijksoverheid.nl  

PARAMARIBO - Henk van der Zwan is sinds 4 september in Suriname en officieel in functie als zaakgelastigde van Nederland. Maar beide ministers van Buitenlandse Zaken - Albert Ramdin van Suriname en Stef Blok van Nederland - hebben afgesproken dat vóór 25 november de diplomatieke banden weer op ambassadeursniveau moeten zijn. Het officiële ambassadeurschap voor Van der Zwan zal dan een feit zijn.

De 64-jarige Van der Zwan volgt de situatie van het land op de voet. "Het is een totaal andere dan vóór de verkiezingen van 25 mei. Het is een uitdaging om in deze nieuwe context vorm te geven aan de relaties Nederland en Suriname." De contouren van samenwerking zijn al gelegd door Ramdin en Blok, legt Van der Zwan uit. "We gaan op een 'nieuwe' leest schoeien op basis van wederzijds respect, gelijkwaardigheid en in wederzijds belang."

Toezeggingen om meer te betekenen dan de 3,5 miljoen euro die voor de Covid-19-zorg door Nederland aan Suriname wordt besteed, kan Van der Zwan op dit moment nog niet doen. Hij noemt wel een breed samengestelde missie van vertegenwoordigers die in het leven geroepen zal worden die vanuit verschillende ministeries vanuit Nederland naar Suriname gestuurd zal worden om te kijken hoe er samengewerkt kan worden in tal van sectoren als volksgezondheid, justitie en politie, infrastructuur, water, landbouw en visserij en defensie. Van der Zwan zegt dat Suriname met zijn natuurlijke hulpbronnen als goud, hout en olie een gezegend land is.

Het visumbeleid waar Suriname een liberalisatie in wil, ligt niet in handen van Nederland, maar is een competentie van de Europese Unie, legt de zaakgelastigde uit. Het is al vaker aangekaart, maar de Europese commissie stond er toentertijd vanwege de vele verzoeken van andere landen nog niet voor open. Maar Suriname zal weer een verzoek indienen, stelt Van der Zwan.

De coronacrisis belemmert, net als eenieder, ook de nieuwe ambassadeur in zijn functioneren. "Een ambassadeur heeft een fysieke functie. Die moet contacten leggen, mensen ontvangen, je bent een bruggenbouwer en een makelaar. Probeert samenlevingen op allerlei terreinen te verbreden en te verbinden. Als dat door corona fysiek niet kan, maar slechts online, via Zoomsessies of Facetime is dat een belemmering. De ambassadediensten draaien in ploegendiensten door, maar veel ambassadepersoneel werkt van huis uit."

Vijf jaar geleden kwam Van der Zwan voor twee weken op vakantie naar Suriname. Het land trok hem aan en hij zette het op zijn lijstje om zijn laatste ambtstermijn in te dienen. Hij houdt van de mensen, het eten en de verschillende culturen. "Suriname heeft verschillende gemeenschappen die elk hun eigen identiteit en cultuur behouden. Die verschillende culturen leven in harmonie met elkaar. Samen vormen zij de Surinaamse identiteit. Dat is een enorme rijkdom, een absoluut voorbeeld voor andere landen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina